27. 09. 2021.

Stanić: Većina kadrova koji trebaju Srpskoj dolazi sa Univerziteta u BL

Banjalučki univerzitet 7. novembra obilježava 39. godina rada, a Stanić u intervjuu Srni ukazuje da većina kadrova koji su potrebni Srpskoj dolazi upravo iz ove instutucije.

“Veoma sam zadovoljan znanjem koje pokazuju studenti kojima i danas predajem i nemam pravo da kažem da su oni lošiji u odnosu na one koji su studirali prije uvođenja bolonjskih principa školovanja”, naglašava Stanić.

On smatra da je preuveličana priča o padu kriterijuma koju mnogi vezuju upravo za bolonjske principe prema kojima je većina predmeta jednosemestralnih i prema kojima se u kontinuitetu prati znanje studenata.

Taj sistem se, smatra Stanić, nije pokazao lošijim u odnosu na provjere znanja isključivo na kraju semestra.

Stanić ističe da visoko obrazovanje ne može da bude izuzeto od stanja u cijeloj zajednici, ali da ne stoje priče da je visoko obrazovanje ugroženo kriminalom i korupcijom.

“Postoji značajan nivo odgovornosti i većini profesora i asistenata na našem univerzitetu ne pada na pamet da se koruptivno ponašaju”, navodi Stanić.

U intervjuu Srni Stanić napominje da će zvanje počasnog doktora nauka Banjalučkog univerziteta na svečanoj akademiji povodom 39. godina rada i postojanja biti uručeno režiseru i graditelju Emiru Kusturici.

“Dovoljno je reći Emir Kusturica. Sasvim je sigurno da je veliki doprinos za jednu ustanovu da na spisku svojih počasnih doktora nauka ima i jedno takvo ime iz oblasti umjetnosti”, ističe Stanić.

On podsjeća da je Kusturica prije rata bio redovni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Univerzitetu u Sarajevu, a da je želja banjalučkog Univerziteta da Kusturica vodi i neku od klasa studenata na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Osim svečanom akademijom, 39 godina rada i postojanja Univerziteta u Banjaluci biće obilježeno radno, nizom aktivnosti koje počinju 6. novembra i trajaće do kraja godine.

U narednoj godini, prema riječima rektora Stanića, na Univerzitetu u Banjaluci biće završen i objekat četvrtog paviljona studentskog doma, te objekat Arhitektonsko-građevninskog falkulteta.

Nakon toga se ulazi u projekte izgradnje Šumarskog fakulteta, te pronalaska rješenja za Prirodno-matematički, Medicinski i Elektrotehnički fakultet i peti paviljon studentskog doma.

“Očekujemo da će nam Vlada dati na korištenje i bivši hotel ‘Krajinu’ kako bi ubuduće bio u funkciji smještaja gostujućih profesora koji će dolaziti u razmjenu, a što jeste jedan od temeljnih principa Bolonjske deklaracije, ali i smještaja odličnih studenata na master i doktorskim studijima”, kaže Stanić.

Za narednu godinu kada će biti obilježeno 40 godina rada i razvoja, Univerzitet se priprema izradom nove strategije razvoja za period 2015-2020. godina.

“Ako je prethodnih deset ili dvadeset godina bilo razdoblje kvantitativnog rasta – povećanja broja studijskih programa, objekata, nabavke opreme, onda sada dolazi vrijeme kada Univerzitet u Banjaluci treba da pojačava kvalitet nastavnog procesa i istraživačkog rada”, smatra Stanić.

U tom smislu, pred univerzitetom je izazov pokretanja valjanih doktorskih studija koje, za sada, organizuje na Poljoprivrednom i Elektrotehničkom fakultetu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender