27. 09. 2021.

Tribunal objavio Ljajićevo pismo o garancijama za Šešelja

Uslov je da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Tribunala.

Ljajić je danas uputio pismo sudskom vijeću Haškog tribunala povodom odluke koju je to vijeće juče donijelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

“Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu… pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao”, stoji u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog vijeća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavijestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podsjeća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtjevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih vijeća Tribunala.

“U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom”, zaključuje se u pismu.

Haški tribunal je danas od vlada Holandije i Srbije zatražio da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Tribunal je naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da će se Šešelj vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko vijeće, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender