Banja Luka: Konferencija o neiskorištenim zapuštenim prostorima u gradu

Banja Luka: Konferencija o neiskorištenim zapuštenim prostorima u gradu

Banja Luka: Konferencija o neiskorištenim zapuštenim prostorima u gradu

Otvarajući danas u Banjaluci završnu konferenciju međunarodnog naučno-istraživačkog projekta “Brauninfo” – Metodološki okvir za uspostavljanje baze podataka zapuštenih i neiskorištenih prostora, Jevtić je rekao da rezultati projekta mogu biti direktno primijenjeni u oblasti izgradnje urbane infrastrukture i pružanju usluga, a posebno doprinose racionalnijem planiranju i uspješnom praćenju promjena u prostoru.

On je naveo da pristupanje procesu regeneracije zapuštenih i neiskorištenih prostora u Republici Srpskoj predstavlja neodložan korak u sprečavanju njihove dalje devastacije i propadanja.

“Uspostavljanje jedinstvene baze podataka braunfild lokacija i edukacija o problemima i potencijalima zapuštenih prostora doprinosi vidljivosti i popularizaciji ovog fenomena, ali i podizanju nivoa svijesti o značaju održivog razvoja u stručnom domenu i široj društvenoj zajednici”, istakao je Jevtić.

Dekan banjalučkog Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Milenko Stanković rekao je da je cilj ovog skupa da se revitalizuju zapušteni i neiskorišteni prostori u Republici Srpskoj izgradnjom novih proizvodnih pogona i drugih namjena.

On je naveo da je Arhitektonsko-građevinski fakultet iz Banjaluke u saradnji sa bečkim Tehničkim fakultetom i koruškim Univerzitetom za arhitekturu i urbanizam sačinio pilot-projekat lokacije “Čajevac” u centru Banjaluke i njene regeneracije i restauracije.

Stanković kaže da zapušteni i neiskorišteni prostori nisu samo oko industrijskih pogona, već i vojnih kompleksa, škola, ambulanti.

On je rekao da ovaj projekat nije bilo moguće realizovati bez podrške njemačkog Društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Predstavnik njemačkog Društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ u Banjaluci Karin Rau rekla je da je ova organizacija pomogla izradu priručnika za uspostavljanje interaktivne baze podataka braunfild lokacija.

“Privlačenje stranih investicija i razvoj poslovne infrastrukture u BiH i Republici Srpskoj je od velikog značaja za razvoj malih i srednjih preduzeća”, zaključila je Rau.

Konferencija se održava danas i sutra u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u organizaciji Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U radu skupa učestvuju eminentni stručnjaci iz zemalja okruženja i EU, rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, predstavnivi Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, profesori, stručnjaci iz ove oblasti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender