„Građa“ – ni parking ni igralište: Čemu ovo služi ? (2)

„Građa“ – ni parking ni igralište: Čemu ovo služi ? (2)

„Građa“ – ni parking ni igralište: Čemu ovo služi ? (2)

Početkom septembra 2011. godine došlo je jedne neuobičajene pobune u Banjaluci.

Djeca iz banjalučkog naselja Centar I samoinicijativno su se okupila na prostoru između zgrada u ulici Sime Šolaje poznatijem kao ”Građa” ili ”Gradiš”, tražeći da ovaj prostor ostane prostor za igru.

Tih dana mašine jednog građevinskog preduzeća započele su radove na ovom prostoru koji su na kraju ”Građu” trebali pretvoriti u parking.

Fotografija1192

U Gradskoj upravi rekli su da je sve što se dešava na ”Građevini” predviđeno regulacionim planom i da će nakon završetka radova biti napravljena 74 parking mjesta.  Pored parkinga, predviđeno je bilo da se sagrade i i pristupne saobraćajnice i da se međusobno spoje ulice Bana Milosavljevića, Aleja Svetog Save i ulica Vase Pelagića.

Fotografija1193

Tadašnji gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović izjavio je da se parking gradi zbog pritiska stanara koji su apelovali na Grad da se to uradi jer im se automobili parkiraju isred ulaza i pod prozore. Grad je tvrdio da su bile organizovane javne rasprave o parkinzima, ali građani su odgovarali da su one sigurno bile samo formalne i ”sakrivene” od običnih ljudi. Iz grada su stizale i izjave da se ”parking mjesta se grade zbog toga što je Banja Luka veliki grad, svakog dana sve veći, na čijim ulicama se svakodnevno pojavljuju nova motorna vozila”.  Ne i novi sportski tereni.

Fotografija1194

Potpisivale su se peticije, održavani sastanci, glumac Dejan Andrić govorio je poeziju iz protesta, na ”Građi” su svirali muzičari da podrže inicijativu djece i stanara. Krajem septembra, uz pomoć Ombusmana za djecu RS, održan je sastanak u Gradskoj upravi, nakon kojeg je zamjenica gradonačelnika izjavila:

“Uzećemo u obzir zahtjeve građana iz ovih ulica, koji se odnose na to da se djeca mogu igrati na tom prostoru, zatim na oplemenjavanje prostora, uvođenje rasvjete, klupa i slično”. Dogovoreno je da neće biti dvosmjerne ulice kroz naselje Sime Šolaje prema Ulici Vase Pelagića, da neće biti rekonstrukcije Ulice Sime Šolaje i da će djeca dobiti igralište, a plan kako će izgledati igralište trebala je predstaviti Administrativna služba grada nešto kasnije.

Fotografija1196

Naredne godine počeli su radovi, a nakon što je više od pola površine zaliveno asfaltom, građanima je bilo jasno da od igrališta nema ništa.

Fotografija1197

Parking koji to nije

”Građa” je danas jedna potpuno asfaltirana površina do koje je izgrađen i pristupni put i po svemu liči na parking. Međutim, ovaj prostor trenutno ne služi za parkiranje automobila jer na pristupnom putu postoji ugrađena i zabetonirana rampa koja sprečava automobile da prođu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender