27. 09. 2021.
Podnesena krivična prijava protiv ministra Petra Đokića

Podnesena krivična prijava protiv ministra Petra Đokića

Đokić: Dogovor sa SNSD i DNS još nije zaokružen i zvaničan

“Koalicija je razgovarala i potvrdila raniji princip – da osnovu za formiranje vlasti u Srpskoj treba da čini podrška političkih partija koje imaju sjedište u Republici Srpskoj. Naše tri stranke su u stanju da kažu da imaju 42 mandata koja su potvrđena”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će se toj većini pridružiti i druge političke stranke, prije svega iz bošnjačkog naroda.

Đokić je rekao da koalicioni partneri još nisu odlučili da mandatar bude iz SNSD-a, ali da postoji prijedlog za to, te podsjetio na raniji dogovor da budu podržani kadrovi SNSD-a za kandidate za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, a da ostale članice koalicije daju kadrove za ostale pojedinačne funkcije.

Lider socijalista je dodao da dogovor može biti i drugačiji, te da se zato i održavaju sastanci i razgovori.

Komentarišući ponudu SDS-a da bude premijer Srpske, Đokić je rekao da mjesto premijera određuje predsjednik Republike, te da cijeni ponudu SDS-a.

“SDS, kao politički subjekat koji je dobio više glasova na ovim izborima nego na prethodnim, stvorio je sebi obavezu, pravo i potrebu da ovom pitanju posveti pažnju i da u tom smislu ima određene stavove i razmišljanja. To razumijem i legitimno je takvo djelovanje”, smatra Đokić.

On je naglasio da na posljednjem sastanku koalicionih partnera nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, već o politikama koje mogu biti korisne za bolji život građana, te da se za dogovor o formiranju vlasti SNSD-a, DNS-a i SP-a još ne može reći da je “zaokružen i zvaničan”.

Đokić je dodao da SP nikada nije bio zainteresovan za Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da je to pitanje otvoreno, kao i druga važna pitanja. “Manji su izgledi da ćemo to tražiti”, rekao je Đokić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender