Hag: Šešelj na privremenoj slobodi

Hag: Šešelj na privremenoj slobodi

Hag: Šešelj na privremenoj slobodi

Informaciju o puštanju Šešelja za B92 je potvrdila i portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska.

Tim ljekara koji je ustanovio da su se kod Šešelja pojavile metastaze raka na jetri zahtijevao je puštanje lidera SRS na privremenu slobodu, kako bi mu bilo omogućeno adekvatno liječenje.

Identičan zahtjev je predat i ranije ove godine, kada je Vlada Srbije dala garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je on to odbio.

Kako je ranije objavljeno, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumijevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretnja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučanja, a pominjala se i zabrana učešća u “političkom životu”, kao i oduzimanje pasoša.

U toku prethodnih dana vođeni su pregovori oko njegovog puštanja na slobodu, a Haški tribunal je juče zatražio da se vlade Holandije i Srbije izjasne u tom slučaju.

Potom je Haški tribunal objavio pismo predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Ljajić je uputio pismo sudskom vijeću Haškog tribunala povodom odluke koju je to veće juče donijelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

“Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu… pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao”, navodi se u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog veća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavijestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podsjeća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtjevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća Tribunala.

“U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom”, zaključuje se u pismu.

Krasić: SRS čeka prevod odluke i kontakt sa Šešeljem

Srpska radikalna stranka večeras nije mogla da komentariše odluku sudskog vijeća Haškog tribunala da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, jer čeka da dobije zvaničan predlog i da im se iz Sheveningena javi njihov lider.

Funkcioner SRS Zoran Krasić izjavio je Tanjugu da rukovodstvo stranke očekuje da će Šešelj u Hagu uskoro dobiti prevod na srpski te odluke i da će potom kontaktirati sa rukovodstvom radikala.

On je naveo i da SRS čeka da dobije zvaničan priedlog odluke Haškog tribunala sa francuskog jezika i dodao da, po dosadašnjim iskustvima, osim onog što se objavljuje postoji i aneks koji nije dostupan javnosti.

“Dok se ne čujemo sa Šešeljem i ne dobijemo predlog odluke, ne možemo da komentarišemo stav Haškog suda”, rekao je Krasić i dodao da će se tokom večeri radikali oglasiti tim povodom zvaničnim saopštenjem.

Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici tribunala boravio duže od 11 i po godina, počev od 24. februara 2003.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender