27. 09. 2021.
Otkrio identitet: On je ubio Osamu bin Ladena

Otkrio identitet: On je ubio Osamu bin Ladena

Otkrio identitet: On je ubio Osamu bin Ladena

Pripadnik odreda Mornaričkih foka daće veliki intervju za “Foks njuz” ovog mjeseca i izaći iz anonimnosti, ali je britanski “Dejli mejl” došao do saznanja da je riječ o Robu O'Nilu, višestruko odlikovanom veteranu, koji je vojsku napustio poslije 16 godina službe.

Rob O'Nil (38) bio je član čuvenog Tima šest Mornaričkih foka koji su 2011. godine u Pakistanu učestvovali u akciji u kojoj je ubijen vođa terorističke mreže Al Kaida Osama bin Laden.

Taj američki marinac učestvovao je u više od 400 borbenih misija i u karijeri bio odlikovan 52 puta.

Dio njegove karijere su i tri misije po kojima su snimljeni filmovi, među kojima i Oskarom nagrađeni “Kapetan Filips”.

O'Nilova odluka da otkrije da je upravo on ubio Bin Ladena izazvala je gnjev u sjedištu Mornaričkih foka, koji su najavili tužbu, kao i u Pentagonu.

U ekskluzivnom intervjuu za britanski list, njegov otac Tom O'Nil rekao je da ni on ni njegov sin nisu zabrinuti da bi zbog ovoga mogli da se nađu na meti ekstremista Islamske države.

U specijalnoj emisiji “Foks njuza” naslovljenoj “Čovjek koji je ubio Osamu bin Ladena”, O'Nil će govoriti o svojoj obuci i detaljima misije da se ubije lider Al Kaide.

Prošle godine, on je dao intervjuu za magazin “Eskvajer” u kome mu je identitet bio sakriven.

U tom intervjuu, marinac je skrenuo pažnju na to kako država postupa prema veteranima uključujući i njega, a posebno je bio zabrinut zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije jer rano napušta službu.

O'Nil je rekao za magazin da su Mornaričke foke ponudile da mu pronađu posao gdje će isporučivati pivo u Mičigenu, što je uporedio sa zaštitom svjedoka za one koji su svjedočili protiv mafije.

Umjesto toga, on je postao istaknuti motivacioni govornik na osnovu svoje bogate biografije, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender