Šešelj prijeti: U Srbiju dolazim da se svetim

Šešelj prijeti: U Srbiju dolazim da se svetim

Šešelj prijeti: U Srbiju dolazim da se svetim

Na taj način je, kako saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima u Hagu, reagovao lider SRS čim je čuo informaciju da bi mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Uz ovu prijetnju Šešelj je, kako saznaje Blic, rekao i da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić izjavio je da će sutra biti poznat datum kada će se lider radikala Vojislav Šeselj vratiti u Srbiju, i dodao da očekuje da će već naredne subote u Beogradu biti održan miting sa koga će se on obratiti građanima, prenose agencije.

Blaži uslovi Tribunala

Hag kao uslove za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu nije naveo, kao u junu ove godine, da lider SRS bude u kućnom pritvoru, uz stalnu pratnju policije i ograničenu komunikaciju. Lider SRS tada je odbio da se tome povinuje, zbog čega je ostao u pritvoru. Naši sagovornici procjenjuju da su uslovi ovog puta blaži jer u Hagu vjeruju da je Šešelj spreman da se vrati u Srbiju kako bi se liječio, ali i zbog želje Tribunala da ga se „riješe“, piše Blic.

Privremeno vijeće Haškog tribunala donijelo je večeras odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu.

Vlada Srbije je ponovo dala uslovne garancije za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu, čime je odgovorila na hitan zahtjev Tribunala.

– Vlada je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao – izjavio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu Hag je obrazložio pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, o čemu su prošle nedjelje govorili srpski ljekari koji su ga posjetili u Tribunalu.

Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne smije da radi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svjedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove.

Šešeljev sin Aleksandar kazao je da njegov otac do do 20 sati nije zvanično dobio ponudu o puštanju na privremenu slobodu pod svim uslovima.

Prema riječima Aleksandra, njegov otac vjeruje da je to još jedna igra Tribunala, i da u javno saopštenoj ponudi nisu navedeni svi uslovi koji bi mogli da mu budu ponuđeni i da nikada neće prihvatiti da bude u kućnom pritvoru. Takođe, kako je istakao, Šešelj „nije ni tražio niti će prihvatiti garancije koje daje prozapadna izdajnička vlada u Beogradu“.

Miting u Hagu za vikend

SRS je najavila da će u subotu organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, kada će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

– Trazićemo da Šešelj zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah i bezuslovno bude pušten na slobodu – izjavio je funkcioner SRS Zoran Krasić, dodajući da neće biti skupa ukoliko Šešelj bude pušten u međuvremenu, piše Blic.

001

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender