U Austriji rad i staž, a više od 11 godina primao penziju u Srpskoj

U Austriji rad i staž, a više od 11 godina primao penziju u Srpskoj

U Austriji rad i staž, a više od 11 godina primao penziju u Srpskoj

Nesvakidašnji slučaj prevare otkriven je u julu, a Đ.Z., koji je sa šireg područja Banjaluke, za svoj “invaliditet” od 2002. do 2013. godine primio je oko 43.000 KM, koje Fond PIO sada potražuje nazad.

Zakon o PIO ne dopušta ovakvu mogućnost, propisujući da je korisnik dužan prijaviti svaku činjenicu koja je od uticaja na korišćenje, odnosno obim prava. Vjerodostojan dokaz o prijavi ovog korisnika na osiguranje stigao je od nosioca osiguranja iz Austrije. Međutim, kada je Fond PIO pozvao dotičnog da dođe na vanrednu kontrolu i ocjenu radne sposobnosti on se nije odazvao, pa mu je zasad isplata penzije obustavljena, a kako su poručili iz ovog fonda posla će biti i za organe gonjenja.

“Ova prijava prevare, podnesena od anonimnog lica, pokazala se kao apsolutno tačna i dobronamjerna, te Fond u konkretnom primjeru kao i svim drugim zahvaljuje građanima i poziva ih na dalju saradnji u ovoj akciji trajne borbe protiv pojava prevare u penzijskom sistemu”, poručuju iz PIO.

Inače, ovo je samo jedna u nizu prevara koje je Fond PIO predstavio u rezultatima akcije “Stop prevarama, do penzije pošteno”, a koja se sprovodi nepune tri godine.

U drugom slučaju, koji je takođe otkriven na području Banjaluke, korisnik je koristio peniziju kao borac prve kategorije VRS, a status borca nije nikada stekao. U Bijeljini je žena koja se od muža razvela daleke 1983. koristila porodičnu penziju na osnovu njega tako što je krivotvorila vjenčani list i tako prikrila da nisu u braku preko 30 godina.

Zanimljiv je i slučaj iz Srpca, kada je po prijavi snahe svekrva uz ovjerenu lažnu kućnu listu uživala porodičnu penziju, iako nije živjela u zajedničkom porodičnom domaćinstvu s ostalim korisnicima. Redovnih primanja ne odriču se lako ni studenti, koji su po zakonu imali pravo na porodičnu penziju, pa je tako jedan od njih u Brčko distriktu dostavio fiktivnu potvrdu da i dalje studira, iako se zaposlio kod jednog brčanskog poslodavca.

Za nepune tri godine, koliko traje akcija “Stop prevarama, do penzije pošteno”, koja ima za cilj sprečavanje zloupotreba u penzijskom sistemu, građani su putem besplatne telefonske linije, u pisanom obliku ili putem elektronske pošte uputili više od 3.200 prijava.

“Nakon toga u odgovarajućem postupku utvrđen je prestanak prava za 237 korisnika, a MUP-u RS je na dalje procesuiranje prijavljeno više od 200 lica”, kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Onima koji imaju u planu da do penzije dođu na način koji nije propisan zakonom koristeći se manipulacijama, poručuje da to ni ne pokušavaju.

“Prije ili kasnije prevara bude otkrivena”, kazao je Joksimović.

.
(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender