28. 09. 2021.
Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik: DNS-u predsjednik NSRS, premijer iz SNSD-a, socijalistima ministarska mjesta

“Ubijeđen sam da će koalicija SNSD-DNS-SP uspjeti da u posljednjoj sedmici novembra konstituiše novo rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske. Nakon toga, na redu je nova Vlada za koju sam uvjeren da će biti formirana do Nove godine”, rekao je Dodik.

Dodik je za današnji “Euro Blic” napomenuo da koalicioni partneri u ovom trenutku imaju 45 poslaničkih glasova.

“DNS će dati predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, SNSD premijera, određeni broj ministara za SP i u tom pogledu ćemo se kretati. Nismo razgovarali o imenima i o tome kome će pripasti koje ministarstvo”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je bilo pritisaka spolja u vezi sa formiranjem vlasti u Republici Srpskoj i da mandat za sastavljanje nove vlade da Savezu za promjene, Dodik je odgovorio da ne njega niko ne može da utiče. “Oni nemaju mogućnost da formiraju većinu i da im se da mandat”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sadašnje rukovodstvo SDS-a apsolutno ne poštuje i ne razumije politiku.

“To je osnovni razlog zašto mi s njima ne želimo da gubimo vrijeme. NJihovi prizemni zahtjevi koji idu za tim da samo promovišu jedan broj pojedinaca iz njihovih redova, aposlutno nije interes Republike Srpske”, kaže Dodik.

On je istakao i da je očigledno da politički predstavnici u Federaciji BiH pokušavaju da riješe enigmu tamošnje vlasti, a samim tim i da na nivo zajedničkih institucija pošalju svoje predstavnike.

Dodik je rekao da se razgovara sa svima koji imaju potencijal da sastave Savjet ministara, te da dogovor sa HDZ-om BiH govori o tome da je SNSD nezaobilazan faktor u formiranju zajedničkih institucija BiH.

On je istakao i da je bilo neophodno da se razgovara i sa predstavnicima bošnjačke strukture, te podsjetio da je SDA izbor bošnjačkog naroda.

SDA nije naš izbor, već izbor bošnjačkog naroda i oni su najjači i zato smo razgovarali. Kontakata će biti i u narednom periodu. Naši stavovi su jasni i precizni i u tom pogledu su nepromjenjivi, pojasnio je Dodik, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender