24. 09. 2021.
Medvjed sije strah u banjalučkom naselju Debeljaci

Medvjed sije strah u banjalučkom naselju Debeljaci

Medvjed sije strah u banjalučkom naselju Debeljaci

Vlasnik Mićo Ćosić rekao je da se sve dogodilo rano ujutro nakon što su komšije čule oštar lavež pasa.

Već danima psi laju po cijelu noć, ali u petak ujutro je bilo nesnošljivo. Odmah sam sa nekoliko komšija otišao do bašte. Nisam mogao da vjerujem kad sam vidio šta se desilo. Medvjed je ubio kobilu i u voćnjaku u kojem je pasla ostavio samo tragove – rekao je Ćosić i dodao da ova zvjerka već nekoliko godina obilazi imanja u ovom dijelu Debeljaka.

Zvjerka se pojavila prije tri godine u okolnim šumama potoka Studenac, gdje ima i jazbinu, ali do sada štetu je pravila samo na povrću, žitaricama i pčelinjaku, nikada nije napala životinju – kazao je Ćosić. On dodaje da je prema njegovoj procjeni, pričinjena šteta oko 2.300 KM, te da je o šteti obavijestio Lovačko udruženje “Zmijanje”.

U udruženju su mi rekli da prvo moram uplatiti 80 KM da bi komisija za procjenu štete izašla na teren, a taj novac ja nemam – kazao je Ćosić i dodao da su on i supruga nezaposleni te do od poljoprivrede školuju tri kćerke.

Njegov komšija Živko Vujasinović rekao je da mu je medvjed ove jeseni uništio oko dva dunuma kukuruza.

Zvijer štetu na žitaricama čini već nekoliko godina, ali ove godine je uništio sve – kazao je Vujasinović. On je dodao da je tragove medvjeda primijetio odavno i da je na to upozoravao ljude.

Nadomak naselja ima napušteni voćnjak gdje je medvjed raskopao sve mravinjake i zemlju – rekao je Vujasinović i dodao da je prije nekoliko mjeseci komšinica vidjela medvjedicu sa mečićima u blizini svoje kuće.

– Na ovoj lokaciji i ja sam imao nekoliko košnica pčela koje sam iz straha da ih ne uništi medvjed morao prenijeti blizu kuće – priča Vujasinović.

Iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” kažu da je u petak na lice mjesta izašao lovočuvar kako bi utvrdio o čemu se radi.

Komisija za procjenu štete nije u petak izašla na teren, kao što neće ni u subotu, jer Gradska uprava ne radi vikendom pa nemamo trećeg člana komisije koji ide u ime Gradske uprave – kazali su iz ovog udruženja.
Put

Makadamski put koji vodi do deset obradivih površina nadomak kuće porodice Ćosić u naselju Debeljaci uništen je u posljednjim poplavama.

Obraćali smo se Civilnoj zaštiti grada da nam obezbijedi samo dva kamiona materijala da naspemo rupu, ali nikad ih nismo dobili – rekao je Ćosić. Dodaje da u blizini klizišta živi starica čijoj se kući može samo pješke doći, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender