28. 09. 2021.
Oko 80 vojnih vozila ide ka istoku Ukrajine

Oko 80 vojnih vozila ide ka istoku Ukrajine

Oko 80 vojnih vozila ide ka istoku Ukrajine

Jedna kolona vozila krenula je jutros prema Donjecku, a dve prema gradu Snižne. U koloni su bili oklopni transporteri i transportni kamioni.

Ukrajinski zvaničnici su ove nedjelje saopštili da su proruski pobunjenici iz Rusije dobili pomoć i naoružnju i da su na istok Ukrajine poslati ruski vojnici, ali je Moskva to odlučno negirala.

Uprkos dogovoru o prestanku vatre, sukobi na istoku Ukrajine se nastavljaju.

Kijev: jedan ukrajinski vojnik poginuo, 15 ranjeno

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Jednog vojnika je ubio snajperista u ruševinama uništenog međunarodnog aerodroma u Donjecku, gdje su ukrajinske snage praktično opkoljene proruskim snagama, navela je vojska.

Petnaest vojnika je ranjeno pošto su položaji ukrajinske vojske oko zone sukoba izložene neprekidnom bombardovanju, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Iz sjedišta samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR)rečeno je da su sukobi u regionu Donjecka manje intenzivni, ali da su borbe u regionu Luganska nastavljene, navodi RIA Novosti.

“Juče je ponovo došlo do pucnjave oko jednog od punktova na ulazu u Nikišino. Ranjena je jedna osoba iz redova proruskih snaga”, izjavio je jedan predstavnik vlade samoproglašene DNR, dodajući da su sukobi kasnije tokom dana počeli da jenjavaju.

Međutim sukobi su nastavljeni u zapadnom dijelu regiona Luganska, gdje ukrajinske snage gađaju položaje proruskih snaga i stambene oblasti, dodao je taj predstavnik.

“Ima žrtava među civilinim stanovništvom, tačan broj žrtava se utvrđuje”, dodao je on.

Ukrajinska vojska je sredinom aprila pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zaraćene strane su postigle sporazum o primirju 5. septembra na sastanku trilaterlane Kontakt grupe o Ukrajini u Minsku. Memorandum o detaljiima primjene prekida vatre usvojen je na drugom sastanku Kontakt grupe 19. septembra.

Od tada obe strane u sukobu optužuju jedna drugu za kršenje primirja, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender