Hag: Šešelj na privremenoj slobodi

Hag: Šešelj na privremenoj slobodi

Šešelj stiže sljedeće nedjelje

– Nije realno očekivati da se on pre utorka vrati u zemlju, jer je u toku sređivanje i prevod na srpski jezik pozamašnog medicinskog dosijea koji Šešelj ima u Hagu. Lekari koji su ga svih ovih godina lečili preporučili su mu da je zbog nastavka njegovog lečenja u Srbiji najbolje da sa sobom ponese i tu dokumentaciju i on je na to pristao. Zbog toga se i njegovo puštanje na slobodu neće desiti danas, kako je bilo planirano, već najranije u utorak, koliko treba prevodiocima da prevedu sve te dokumente – objašnjava izvor.

Šešelj, koji još čeka presudu Haškog tribunala, biće pušten na slobodu, bez uobičajene pratnje predstavnika Vlade Srbije i srpske policije, jer je jedina stvar koju je Sud tražio od države bila da dostavi avionsku kartu za Šešeljev povratak.

– Prvi put u istoriji saradnje s Haškim tribunalom se desilo da se od Vlade ne traži ništa drugo do avio-karte. Do sada je država svaki put prilikom dolaska haškog osuđenika ili pritvorenika u Beograd morala da sprovede neke specijalne mere po instrukcijama iz Tribunala, na primer da u Hag pošalje predstavnika Ministarstva pravde kao neku vrstu pratnje. Uvek je tražena i policijska pratnja i slične stvari, ali ovoga puta sve to je izostalo. Hag je tražio samo kartu i ništa više, što je još jedan u nizu presedana koji su napravljeni prilikom puštanja Šešelja na slobodu. Sve to podgreva sumnje da je po sredi nagodba Šešelja sa Tribunalom – kaže izvor lista.

Šešelj će u Srbiju moći da dođe samo sa jednim koferom.

– Sud mu je dozvolio da u Beograd ponese samo jednu vreću stvari, odnosno jedan kofer, dok će mu ostale stvari, među kojima je najviše knjiga, biti naknadno dopremljene preko naše ambasade. Inače, sud mu je predlagao da ga iz Holandije isprati i sa njim do Beograda u pratnji doputuje neko od predstavnika Ambasade Srbije, ali je Šešelj sve to odbio uz komentar da ne treba i da nema potrebe za tim – otkriva izvor.

Po slijetanju na aerodrom lider radikala moraće da preda pasoš, a Hag je uslovio srpske vlasti da mu ne izdaju nov.

Zvaničnih informacija o detaljima Šešeljevog povratka juče nije bilo ni u Vladi Srbije, niti u Haškom tribunalu, čija pres-služba objašnjava da, u skladu sa praksom Tribunala, ovaj sud iz bezbjednosnih razloga potvrđuje kada je optuženi privremeno pušten na slobodu tek kada napusti Holandiju i ista praksa će biti primjenjena u slučaju Vojislava Šešelja.

Tribunal je odobrio Šešelju privremeno puštanje na slobodu, pošto mu je Vlada Srbije dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje.

U podnesku ovog suda navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, “imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbjeglo najgore”, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Ta odluka bi trebalo da omogući Šešelju ljekarsku negu “u najadekvatnijem mogućem okruženju”, a Veće je navelo i da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog. Istovremeno, zaštita svjedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko vijeće.

Lider SRS-a boravi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala više od 11 i po godina, odnosno od 24. februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao.

Tokom boravka u pritvoru Šešelju je ugrađen pejsmejker, bio je hospitalizovan u nekoliko navrata, a zatim mu je utvrđen zloćudni tumor na debelom crijevu, koji mu je, u međuvremenu, metastazirao i zahvatio jetru.

(ALO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender