15. 07. 2020.
Zašto se uništava Bolnica Kasindo? (VIDEO)

Zašto se uništava Bolnica Kasindo? (VIDEO)

Zašto se uništava Bolnica Kasindo? (VIDEO)

Radnici bonice u Istočnom Sarajevu posljednju platu su primili za mjesec avgust, a i ona je isplaćena zahvaljujući kreditu, pa se tako ta zdravstvena institucija samo još više zadužuje i gura u finansijsku provaliju iz koje nema izlaza.

Doprinosi nisu uplaćivani četiri godine, zbog čega zaposleni koji ispunjavaju uslove ne mogu u penziju, ili se penzionišu po sili zakona, zbog godina, ali dobijaju umanjene penzije jer su poslednje četiri godine praktično radili na crno.

Predizborna obećanja radnicima bolnice u Istočnom Sarajevu zaboravljena su dan nakon izbora. Vlada i ministarstvo zdravlja Republike Srpske više i ne odgovaraju na zahtjeve radnika. Ponekad im neko poruči da su preplaćeni i da je opstanak bolnice u njihovom interesu, što bi u prevodu značilo ako vam se ne sviđa- doviđenja.

Dio ljekara, i to onih najstručnijih, već je otišao. Ostali čekaju da neko konačno obrati pažnju na njih, ali i na pacijente, jer na bolnicu u Istočnom Sarajevu oslanja se blizu 100 hiljada ljudi.

“Jutros su dvije radnice Bolnice izbačene iz autobusa zato što nisu imale pare da plate kartu. Nemamo para da dolazimo na posao, nemamo para ni da jedemo”, ogorčena je Tijana Simanić medicinska sestra.

Ljekar specijalista Brana Radović, koja u Bolnici radi više od 20 godina kaže da je današnje okupljanje radnika tužni skup koji ne bi smio da se dešava.

“Naša bolnica je po kvalitetu, po stručnom kadru i obrazovanju druga u Republici Srpskoj, odmah nakon Banjaluke. Mi radimo u nemogućim uslovima i ne dobijamo plate.

Ministarstvo zdravlja zenemaruje bolnicu Kasindol. Fond zdravlja ubacuje nas u minus. Ovaj kredit koji sada podižu je za plate, 30 miliona da se začepe rupe. Zašto? Ko će vraćati te pare? Zašto se ne pročešlja rad Fonda? Sva ta priča oko kretiuda je kao da čovjeka sa upalom slijepog crijeva umjesto da operišete liječite hladnim oblogama. Pacijen na kraju umre”, ističe dr Radović.

Republika Srpska vjerovatno je jedinstvena u svijetu po činjenici da se unaprijed određuje koliko će neka bolnica imati pacijenata i koliko joj treba lijekova i ostalog medicinskog materijala, pa ako ima više bolesnih, zafali lijekova i nema novca za plate i doprinose zaposlenih.

Bolnica Istočno Sarajevo planirani broj hospitalizovanih pacijenata popunila je još u septembru što znači da su svi stanovnici Sarajevsko-romanijske regije koji su se nakon toga razboljeli, ili će se ne daj bože razboljeti do kraja godine, neplanirani višak za čije liječenje nema novca.

“Čim se poveća obim posla oni smanjuju bod po kojem vas plaćaju. To u bukvalnom prevodu znači ako danas pregledate 50 pacijenata, prošle godine za isti novac ste tebali pregledati 10 pacijenata. Koliko god se trudimo da podignemo nivo usluga, oni nam to ne dozvoljavaju jer stalno smanjuju cijene po kojima nas plaćaju.

Zašto je ova bolnica stavljena na zadnje mjesto? Zašto se forsiraju bonice u okruženju? Zašto je ova Bolnica nekome trn u oku?”, pita se dr Nevenka Pantić-Vuković predsjednik strukovnog Sindikata doktora medicine Sarajevsko-romanijske regije.

“Mi i dalje, u 21.vijeku na nosilima nosimo pacijente u Koronarnu jedinicu i na Odjeljenje hirurgije. Zar su stanovnici sarajevsko-romanijske regije građani drugog reda i postoje samo onda kada se broje glasovi na izborima? Sigirni smo da građani ove regije i zaposleni u Bolnici zaslužuju bolje”, ističe dr Spomenka Janjić predsjednik GO strukovnog Sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Zaposleni u bolnici Istočno Sarajevo poručuju da hoće svoje zarađene plate i sve doprinose na te plate, ali traže i uslove dostojne čovjeka za liječenje pacijenata.

Pitaju se šta je sa sredstvima koja su davno obezbjeđenja za rekonstrukciju bolnice? Šta je sa izgradnjom nove bolnice?

Da li će iko ikada odgovarati za to što su sredstva namijenjena za bolnicu u Istočnim Sarajevu prije 15 godina otišla za izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu?

Na ova pitanja nema odgovora.

Direktor bolnice na službenom je putu u Banjaluci, a iz Banjaluke više ne stižu ni obećanja, jer izbori su završeni.

(BN TV)

Komentariši

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender