01. 08. 2021.
Tražili i dobili ambulante, a sada ih zaobilaze

Tražili i dobili ambulante, a sada ih zaobilaze

Tražili i dobili ambulante, a sada ih zaobilaze

Potvrdila je to “Glasu Srpske” stručni saradnik za odnose s javnošću u “Domu zdravlja” Dušica Stanković i dodala da je u ovim ambulantama broj registrovanih pacijenata ispod standarda ugovaranja.

– Ove ambulante su otvorene kao rezultat stalnih zahtjeva građana za dostupnijom zdravstvenom zaštitom, u saradnji sa gradom u proteklom periodu. Na taj način smo ispunili višegodišnji zahtjev stanovnika ovih mjesnih zajednica. Očekivali smo da će se građani preregistrovati iz gradskih ili ambulanti u susjednim mjesnim zajednicama u svoje, ali se to nije dogodilo – rekla je Stankovićeva.

Naglasila je da sve ove ambulante rade svaki radni dan, osim u Adi gdje ljekar pregleda pacijente dva dana u sedmici.

– Izuzetak je i Česma gdje doktor radi tri dana u sedmici s tim da sestre u ove dvije ambulante rade svaki dan – objasnila je Stankovićeva.

Dodala je da su na različite načine apelovali na građane da se preregistruju.

– Naši timovi su išli od kuće do kuće, dijelili smo obavještenja o značaju registracije što većeg broja građana u novootvorenim ambulantama i slično – kazala je Stankovićeva.

Napomenula je da je izuzetak ambulanta u MZ Šargovac u kojoj je registrovano skoro 2.000 stanovnika.

Ambulanta u MZ Šargovac počela je sa radom 2010. godine, a u Motikama, Česmi, Adi i na Paprikovcu 2012. godine. Sve ambulante, osim one u MZ Motikama, rade u zakupljenim prostorima.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević da su apelovali na građane na sve moguće da prenesu svoje zdravstvene kartone u ambulantu u ovoj MZ.

– Nisam zadovoljan brojem registrovanih građana u ambulanti a godinama su mještani tražili njeno otvaranje. Kao jedan od razloga navode da im se teško odreći svog ljekara kod kojeg idu godinama iako je on udaljen. S obzirom na to da Česma ima 2.500 stanovnika sa pravom glasa realno bi bilo da je u ambulanti registrovano više od 1.500 građana a ne vjerujem da smo blizu te brojke – naveo je Maličević.

Stanovnica Paprikovca Cvijeta Novaković smatra da je apsurdno da pojedini ljudi idu u druga naselja kod ljekara iako “pred vratima” imaju ambulante.

– Ne razumijem zašto su onda toliko insistirali da se otvore te ambulante – kazala je Novakovićeva.

Izgradnja

U oktobru je postavljen kamen temeljac za izgradnju objekata ambulanti u MZ Bočac i Borkovići. Izgradnja bi trebalo da bude završena u toku ove godine.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender