31. 10. 2020.
Al Kaida: Masakr u Parizu je osveta

Al Kaida: Masakr u Parizu je osveta

Al Kaida: Masakr u Parizu je osveta

Pripadnik Al Kaide u Jemenu je agenciji AP dostavio saopštenje te grupe na engleskom jeziku u kome se navodi da je “vođstvo ogranka Al Kaide u Jemenu (AQAP) rukovodilo operacijama i veoma pažljivo izabralo metu”.

Sljedbenik Al Kaide dodao je da je napad u skladu sa upozorenjima pokojnog lidera Al Kaide Osame bin Ladena upućenim Zapadu o “posljedicama upornog vrijeđanja muslimanskih svetinja”.

Pripadnik jemenskog ogranka Al Kaide, koji nije želio da bude imenovan zbog pravila te grupe, takođe je naveo da je njegova organizacija odložila preuzimanje odgovornosti za napad iz “bezbjednosnih razloga”, prenosi AP.

Podsjetimo, Islamska država (ID) je ranije preuzela odgovornost za terorističke napade u Francuskoj, gdje je 7. januara u napadu na redakciju magazina “Šarli ebdo“ ubijeno 12 osoba, kao i za ubistvo policajke i ubistvo četiri taoca u prodavnici košer hrane.

Policijskom akcijom okončana je talačka kriza, a braća Said i Šerif Kuaši osumnjičeni za napad na “Šarli Ebdo”“ ubijeni su u štampariji u mjestu Damatren-on Goel nadomak Pariza, dok je Amedi Kulibali, za koga se sumnja da je pucao u policajku, ubijen u pomenutoj prodavnici u pariskom kvartu Port de Vensen.

Poslije tek završene drame ostaje strijepnja da će teror biti nastavljen, jer prema riječima islamskog sveštenika i jednog od lidera Islamske države Abu Saad al Ansarija „Francuska je početak“.

„Počeli smo operacijom u Francuskoj za koju preuzimamo odgovornost. Sutra će biti u Britanije, Americi i drugdje. To je poruka svim zemljama koje učestvuju u koaliciji (predvođenoj SAD) koja je ubila članove Islamske države“, rekao je Ansari na propovedi u iračkom gradu Mosulu, koji kontroliše Islamska država, kako prenosi izraelski list “Haarec”.

Bez obzira na to što su eksperti ukazali na mogućnost da preuzimanjem odgovornosti za napade u Francuskoj ID želi samo da postigne propagandni efekat, nema sumnje da su na to uticale i aktivnosti francuskih trupa u Africi i Aziji u okviru NATO, navode svetske agencije.

Drugo pitanje moglo bi da bude – zašto su napali u Francuskoj?

Vojno prisustvo Francuske u Africi i Aziji dijelom je obaveza prema NATO savezu, a dijelom tekovina kolonijalnog nasleđa.

Stalne vojne baze Francuska ima osim u prekomorskim teritorijama – Gvajani, Francuskoj Polineziji, Novoj Kaledoniji, na ostrvima Gvadalupe, Martinik, Majot (ostrvo u komorskom arhipelagu), Reunion (takođe u Indijskom okeanu), kao i na ostrvima Sent Pjer i Mikelon, u severnom Atlantiku, i u nizu suverenih zemalja.

Francuske trupe tako su kontinuirano prisutne u bivšim francuskim posjedima, poput Burkine Faso (ranije Gornja Volta), Kamerunu, Centralnoafričkoj republici, Čadu, Gabonu, Džibutiju, Gvineji, Obali slonovače, Senegalu, Maliju i Nigeru.

Francuska je vojno bila aktivna i u Avganistanu, odakle se povukla decembra 2014. godine.

Činjenica da je dan uoči terorističkog napada na „Šarli ebdo“ objavljeno da će francuski nosač aviona „Šarl de Gol“ sa pratećim vazdušnim snagama biti poslat u Persijski zaliv da podrži borbu protiv ID, vjerovatno nije bio povod za napad, ali još je rano za konačne zaključke.

ID zvanično djeluje od 3. januara prošle godine kada je u Faludži proglasila državu, a odmah zatim njeni pripadnici su krenuli u terorističke akcije u Siriji i Libanu, a do kraja godine stekli su epitet ozloglašenih masovnih ubica.

Pripadnici ID sijali su strah primenjujući najsurovije metode egzekucije, odrubljujući glave taocima, a među žrtvama su bili novinari, vojnici i humanitarni radnici.

Istoga dana kada su odjeknuli pucnji u redakciji francuskog „Šarli ebdoa“ u Jemenu je pripadnik Al-kaide izveo samoubilački napad u kojem je stradalo još 33 ljudi, a nekoliko nedelja ranije Al-kaida i ID postigle su dogovor o saradnji.

Iako ova dva teroristička napada ne mogu da se dovedu u direktnu vezu, sama pomisao da su dve najekstremnije islamske organizacije udružile snage nameće pitanje kada i gdje će ponovo napasti, javlja Tanjug.

.

Foto: Ilustracija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender