Dodik: Republika Srpska garancija slobode za srpski narod

“Evo nas u danu koji slavimo kao krunu svoje slobode. Šta bi nam bio Dan Republike ako ne dan u kome obilježavamo žrtvu koju smo podnijeli i podnosimo za slobodu”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, majkama koje su izgubile sinove, onima koji su bili ranjeni, zarobljeni i mučeni.

“Republika Srpska je iznad svih nas i naših života, jer nam predstavlja slobodu. Ako umanjimo Republiku Srpsku umanjićemo našu slobodu, a ako je izgubimo izgubićemo i slobodu”, istakao je Dodik.

On je zahvalio i svima koji su od 1992. godine branili i odbranili Republiku Srpsku.

Dodik: Osnažiti bezbjednosne i obavještajne strukture Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH ne daje dovoljno snažan odgovor na pojave radikalnog islama i dodao da ne može da bude spokojan zbog mogućnosti aktiviranja radikalnog islama u BiH, te da će učiniti sve da budu osnažene bezbjednosne i obavještajne strukture u Republici Srpskoj.

Ne mogu da budem spokojan i učinićemo sve u Srpskoj da osnažimo naše bezbjednosne strukture, čak i obavještajne, kako bismo se na pravi način zaštitili, jer mislim da na to imamo pravo. Ako sve velike zemlje svijeta imaju pravo da se štite, onda i mi u Republici Srpskoj imamo pravo da to radimo, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao za Tanjug da komunikacija zemalja u regionu u vezi s tim pitanjem mora biti pojačana, posebno poslije nedavnog napada na zaposlene u francuskom satiričnom listu “Šarli ebdo”.

Navodeći da je BiH “rovit prostor” na kojem su obavještajne službe evidentirale 3.000 “spavača”, potencijalnih ratnika radikalnog islama, Dodik ocjenjuje da zbog toga niko u BiH “ne može da zatvori oči i da kaže da problem ne postoji”.

– Imali smo ranije napad na Ambasadu SAD, teroristički napad u Bugojnu, i moram da kažem da strepimo nad tim da se ovdje nešto nama eventualno ne desi, jer prema evidenciji o ljudima koji u BiH promovišu radikalni islam, pokazuje se da ih je ovdje sve više, rekao je Dodik.

On je naveo da su poznate čak i lokacije gdje se promoviše ekstremni islam, poput sela Gornja Maoča i dodao da reagovanje BiH na to nije adekvatno.

– BiH ne daje dovoljno snažne odgovore na takve pojave, bez obzira na to što je usvojen zakon o zabrani odlaska na ratište na druge prostore, jer ništa nije rečeno šta će biti s onima koji se vrate s tih ratišta, rekao je Dodik.

Navodeći da region ima problema s radikalnim islamom i da s Kosova i Metohije, iz Raške oblasti, Crne Gore i BiH, odlaze vojnici u oružane sukobe na Bliskom istoku, Dodik je ocijenio da je potrebno da se povežu oni koji se bore protiv tog ekstremizma i da ta povezanost bude ojačana.

Govoreći o ekonomiji, Dodik ističe da je najvažnije dodatno stabilizovati finansijski sistem Republike Srpske i da će njegovi prioriteti biti rigorozna primjena fiskalnih mjera koje će olakšati funkcionisanje privrede i učiniti konkurentnijim tržište rada, što će omogućiti dolazak novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

– Sve što je potrebno da se učini da Republika Srpska bude stabilna, mi ćemo da učinimo. Ovdje je riječ o državi, o Republici Srpskoj i nećemo gledati ni na koga ko bi zbog eventualnih mjera gledao samo svoju poziciju i eventualno pokušao to da spriječi, rekao je Dodik, navodeći da je osnovni cilj mjera povećanje konkurentnosti tržišta rada.

On je dodao da će biti donesen novi zakon o radu i niz drugih mjera i da radnici neće ostati nezaštićeni, ali da želi da Srpska bude poželjno mjesto za investiranje i za rad.

Podsjećajući da je u toku izgradnja nekoliko velikih infrastrukturnih projekata na kojima će biti angažovano više hiljada ljudi, Dodik je rekao da će u Srpskoj ove godine biti intenzivirani radovi na izgradnji autoputa Doboj – Banjaluka koji treba da bude završen za dvije godine i na čemu će biti angažovano 1.500 do 2.000 ljudi.

– Radi se i na završetku termoelektrane Stanari, a treba da počne izgradnja i na još jednoj termoelektrani i hidrocentrali, na čemu će, direktno i indirektno biti angažovano novih nekoliko hiljada ljudi, rekao je Dodik.

Podsjećajući na smanjenje nezaposlenosti u 2014. godini, Dodik je istakao da je potrebno da se provede analiza koja će utvrditi stvaran broj nezaposlenih u Srpskoj i naglasio da je ključno raditi na nalaženju rješenja za zapošljavanje mladih.

– Statistike govore da u Srpskoj ima oko 150.000 nezaposlenih, ali to nije stvarna nezaposlenost. Riječ je o ljudima koji koriste određena prava, poput prava na besplatno osiguranje nezaposlenih lica. Oni se prijave, a rade u crnoj, odnosno sivoj zoni ili imaju privatan biznis, dodao je Dodik za Tanjug.

.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender