26. 10. 2020.
Završene obje drame u Francuskoj: Ubijena braća Kuaši i otmičar iz supermarketa

Završene obje drame u Francuskoj: Ubijena braća Kuaši i otmičar iz supermarketa

Završene obje drame u Francuskoj: Ubijena braća Kuaši i otmičar iz supermarketa

Francuske snage izvele su napad na jevrejski supermarket u kome su muškarac i žena teroristi držali više talaca. Jedan otmičar je ubijen, a stradalo je 4 talaca.

Prema poslednjim informacijama, koje je potvrdio i francuski predsednik Fransoa Oland, život je izgubilo četvoro talaca, koji su ubijeni prije nego što je policija izvela akciju spašavanja.

Akcija je prvo sprovedena u magacinu u kome su se krila braća Kuaši, a desetak minuta kasnije specijalci su upali i u bakalnicu u Parizu gdje je osumnjičeni za ubistvo policajke oteo više talaca, a ubio najmanje dvoje.

https://www.youtube.com/watch?v=VYlQJbsVs48

Akcija u magacinu štamparije mjestu Damarten de Goel otpočela je oko 17h, nakon višečasovne opsade, kada se čuo jedan pucanj iz vatrenog oružja.

Oko 17.30h je potvrđeno da su braća Kuaši ubijena, a ne zna se šta je sa taocima i osumnjičenima za napad na “Šarli ebdo”.

France Newspaper Attack

Braća Kuaši su navodno poručili prije početka opsade da “žele da umru kao mučenici”.

Samo desetak minuta kasnije akcija je počela i u Parizu, gdje je od jutros trajala talačka kriza. Otmičar, osumnjičeni za jučerašnje ubistvo policajke u Parizu, tokom dana ubio je najmanje dvoje ljudi.

Akcija je trajala duže od prve i bilo je više pucnjave i detonacija, a još se čekaju prve informacije o ishodu.

Prema prvim informacijama ima više ranjenih, specijalci su ušli u bakalnicu, oko koje se nalazi desetak vozila hitne pomoći, prenosi B92.

Oslobođeni taoci, otmičar ubijen

Francuske snage izvele napad na jevrejski supermarket gde su muškarac i žena teroristi držali od pet do osam talaca i oslobodili ih. Jedan otmičar ubijen.

Francuski mediji javljaju da je akcije počela istovremeno kad i akciju u kojoj su ubijeni braća Saida i Šerifa Kuašija.

Naoružani muškarac, koji je osumnjičen za ubistvo policajke, uzeo je danas najmanje šest talaca, među kojima ima i djece, javlja Skaj njuz. Dve osobe su ubijene.

Napadač je upao u bakalnicu u Port de Vensenu i uzeo ljude za taoce, javio je AFP, a kako izvještavaju francuski mediji, i jedna osoba je ranjena.

France Market Attack

Muškarac koji je uzeo šestoro ljudi kao taoce u jevrejskoj radnji u Parizu poznavao je bar jednog od dvojice oružanih napadača koji su počinili masakr u redakciji francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo, saopštila je danas francuska policija.

Amedi Kulibali (32) je 2010. bio viđen sa osumnjičenim za masakr u redakciji Šarli ebdo Šerifom Kuašijem, tokom policijske istrage pokušaja pobune u zatvoru u Francuskoj.

Kulibali je osuđen zbog “svoje uloge” i bio je “dobro poznat” francuskoj antiterorističkoj policiji, prenijela je agencija AP.

02

List “Figaro” navodi da je napadač bio naoružan i da je prijetio, a ubrzo su na mjesto zbivanja stigli francuska policija i vojska. Izvor iz policije rekao je za ovaj list da osumnjičeni ima dve automatske puške kod sebe. “Veoma je opasan”, naveo je izvor, koji je dodao da se oficirima koji su ga opkolili obratio sa: “Vi dobro znate ko sam ja”.

Policija je naredila danas zatvaranje svih prodavnica u jevrejskom kvartu Mare u centru Pariza, oko kilometar udaljenog od kancelarija napadnutog satiričnog lista Šarli ebdo, gdje je poginulo 12 ljudi.

.
(B92, agencije)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender