28. 10. 2020.
Gradska skupština 1937. godine: Otpisati dugove sirotinji

Gradska skupština 1937. godine: Otpisati dugove sirotinji

Gradska skupština 1937. godine: Otpisati dugove sirotinji

(Vrbaske novine, 1937. godine)

Prijedlog pravilnika vijećnici su odobrili jednoglasno. Isto tako usvojen je i pravilnik vatrogasne čete za lijepljenje plakata na javnim mjestima u gradu. Ujedno je uz ovaj pravilnik priključen i cjenovnik takse.

Kao delegati za sresku pripomoćnu zakladu, izabrani su g. Lazar Popović Delić i Avdo Bukić. Odobrena je penzija porodicama nedavno umrlih opštinskih službenika Smaila Đonlagića i Derviša Gušića.

Izvršena su i neka manja virmanisanja u budžetu, a uz to je odobren i troškovnik za održavanje Skupštine Saveza gradova, koja je održana u Banjaluci.

Zaključeno je da se oslobode plaćanja trošarine svi uzorci pri uvozu koje dobijaju ljekari iz Banjaluke.

Izvršeni su i otpisi raznih nenaplativih dugova, odnosno potraživanja siromašnih građana iz ranijeg perioda. Podijeljena je pomoć od 200 dinara Milki Milojević, siromašnoj ženi za popravak kuće. Određen je stalni mjesni odbor za pregled zemljišta koja dolaze u obzir za gradnju osnovnih škola, koje opština namjerava da podigne u Banjaluci još u toku ove ili najkasnije iduće godine.

Odbijeni su prigovori građana na rješenja Gradskog poglavarstva i to od Hadžere Đumišić, vlasnika benzinskih cisterni, zbog prisustva vatrogasaca prilikom izlivanja benzina iz bačvi u cisterne, Joke Koprivice, Mešića Abdulaha i Josipa Smoka.

Zaključeno je da se na Mitrovdan prilikom godišnjeg vašara održi u Banjaluci poljoprivredna izložba, koju će opština u saradnji sa Poljoprivrednim odjeljenjem Banske uprave organizovati. Na kraju sjednice, odobreno je i 7.000 dinara za dovršenje turističke kuće na Šehitlucima u Gornjem Šeheru.

***

U prisustvu bana g. Bogoljuba Kujundžića, komandanta Vrbaske divizije generala g. Milivoja Alimpića, predsjednika opštine g. Hamdije Afgana i većeg broj gostiju, juče je na vrlo svečan način izvršeno osvećenje i otvorenje novoizgrađenog Hirurškog paviljona u Banjaluci. Vjerski obred osvećenja izvršili su pravoslavni sveštenici Dušan Mačkić i Sava Rađenović, te muslimanski Hamid ef. Softić.

Poslije vjerskog obreda uzeo je riječ upravnik Državne bolnice g. Dušan Muškatirović koji se u govoru osvrnuo na istorijat bolnice u Banjaluci, koja je sagrađena još 1880. godine, kao i sve faze kroz koje je bolnica prolazila iz opštinskog u banovnisko vlasništvo, dok najzad nije prešla u državno vlasništvo. Na kraju svog govora, zaključio je da je banovina učinila mnogo za proširenje bolnice, koja će sada moći da primi 200, a za godinu ili dvije i do 270 bolesnika.

Četiri miliona za bolnicu

Banska uprava je odmah po preuzimanju bolnice, a na zauzimanje g. bana Kujundžića, započela i završila izgradnju Hirurškog paviljona. Za izgradnju paviljona, utrošena je suma od 4.000.000 dinara, a pored paviljona, velikog i modernog, podignuta je i zgrada ekonomata, prijemna ambulanta i bolnička apoteka. Nekadašnja zgrada umobolnice prepravljena je u kožno-venerično-infektivno odeljenje.

(Vrbaske novine, 1937. godine)
Press

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender