25. 07. 2021.
RS: Od turista naplaćeno 758.800 KM

RS: Od turista naplaćeno 758.800 KM

RS: Od turista naplaćeno 758.800 KM

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) istakli su da je od boravišne takse za 11 mjeseci 2014. godine u RS naplaćeno 758.872 marke. Dodali su da od ovog novca 20 odsto pripada TORS-u, a 80 odsto turističkim organizacijama opština i gradova, piše Glas Srpske.

– U poređenju sa istim periodom 2013. godine primjetan je pad prihoda od boravišne takse i to za sedam odsto – kazali su u TORS-u.

Kada je u pitanju broj turista koji je ove godine posjetio Srpsku, iz inostranstva za 11 mjeseci su stigla 238.584 gosta, koji su zabilježili 556.869 noćenja.

– Kao i prethodne godine, najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Međutim, pored gostiju iz regiona, zabilježene su i posjete turista iz Italije, Njemačke, Austrije i Turske – istakli su u TORS-u. Naglasili su da su turisti ove godine najviše posjetili banjska mjesta te predjele Srpske koja posjeduju kulturno-istorijske znamenitosti.

– Primjetno je i interesovanje za obilazak rijeka te jezera i planina. Pored toga, gostima su primamljiva i mjesta koja su bogata ugostiteljskim objektima – istakli su u TORS-u.

Direktor TORS-a Nada Jovanović rekla je da su ovogodišnje poplave doprinijele smanjenju prihoda od boravišne takse.

– Elementarne nepogode koje su zahvatile Srpsku u maju i avgustu uticale su na to da se turisti u tom periodu opredijele za posjete nekim drugim mjestima, a ne RS. Pored toga, početkom 2014. nije bilo snijega, zbog čega je mali broj turista posjetio Jahorinu i Kozaru – rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da se novac od boravišne takse najviše troši na promociju turističkih potencijala Srpske te za posjetu raznim sajmovima, ali i organizovanje studijskih ruta i putovanja. Veliki broj turista iz Slovenije došao je u Banjaluku povodom novogodišnjih praznika, ali u TORS-u još nemaju podatke o naplati boravišne takse iz ovog perioda.

Mjesta

Nada Jovanović je istakla da turisti u Srpskoj najviše posjećuju Andrićgrad te Jahorinu, Banjaluku, Kozaru, ali i opštinu Šipovo i Ribnik, koje su bogate izletištima.

Osim toga, za turiste je primamljivo i Trebinje, Bijeljina zbog etno-sela Stanišić, kao i Doboj gdje se nalazi etno-selo Kotromanićevo.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender