25. 07. 2021.
Astronautske priče : Ovako miriše svemir

Astronautske priče : Ovako miriše svemir

Astronautske priče : Ovako miriše svemir

Niko ne može zapravo da pomiriše svemir, ali astronauti koji obavljaju svoje dužnosti na otvorenom, stalno govore o vrlo neobičnom mirisu koji se zadržava na njihovom odijelima i opremi.

Svaki put kada se vrate u svemirsku stanicu i skinu sa sebe šljemove, oni osjećaju izražen i specifičan miris kosmosa koji je ostao „zalijepljen“ za njihova odijela, rukavice i alate.

Svemirske čestice izgleda imaju miris zagorjele šnicle, zagrijanog metala i isparenja. Stiven Spirs, hemičar koga je Nasa angažovala da proizvede svemirski miris na Zemlji, kako bi se on koristio prilikom obuke astronauta, kaže da metalni aspekt mirisa vjerovatno dolazi visoko energetskih vibracija jona.

To je nešto što nikada ranije nisam osjetio, ali nikada neću zaboraviti taj miris“, rekao je Nasin astronaut Kevin Ford poslije boravka u orbiti 2009. godine.

Ovaj miris, nije obavezno neprijatan za astronaute. Poslije misije 2003. godine, Don Petit ovako je opisao svoje iskustvo u Nasinom blogu:

Teško je opisati ovaj miris. Najbolji opis koji mogu da smislim je metalni miris; prilično prijatan slatkasti miris metala. Podsjetio me je na ljeto na koledžu kada sam provodio brojne sate sa zavarivačem u ruci popravljajući složenu opremu. Podsjeća me na taj slatkasti miris varnica. Takav je miris svemira.“.

.
(National Geographic/Kurir)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender