31. 07. 2021.

Banjalučani se smrzavaju (VIDEO)

Ono što posebno ljuti građane je to što su prije početka grijne sezone iz “Toplane” poručivali da nikada spremniji nisu ušli u sezonu, a ujedno su izgrađene i dvije periferne kotlovnice u koje su uložna ogromna sredstva.

HLADNO IM DANIMA:

Kako su nam kazali ogorčeni stanari Bulevara Stepe Stepanovića, radijatori su topli, ali ni približno dovoljno da bi zagrijali stanove te da bi temperatura bila prijatna.

“Mrznemo se danima, a iz ‘Toplane’ nam stalno govore da je sve u redu te da je grijanje normalno. Za njih je možda grijanje normalno, ali mi u kućama sjedimo obučeni kao Eskimi i pokriveni dekama da se ne bismo smrzli. Stvarno smo ogorčeni jer se iz godine u godinu ponavlja ista situacija”, rekao je Boris J.

Na hladne radijatore požalili su nam se i mještani naselja Nova varoš iz Ulice Petra Rađenovića.

TROŠE I STRUJU:

“Toliko je hladno da sam morao da kupim grijalicu da bar zagrijem prostoriju u kojoj mi dijete spava. Smrzavamo se već danima. Grijanje je i više nego skupo, a sada ćemo dobiti i ogromne račune za struju”, vidno ogorčen priča Siniša Lovrić.

Istakao je da do daljeg neće plaćati račune koje dobije za grijanje.

“Neću da plaćam nešto što nisam dobio ni potrošio. Ko će meni da nadoknadi pare koje sam potrošio zagrijavajući kuću zbog toga što nisam dobio uslugu koju je ‘Toplana’ trebalo da mi obezbijedi. Ako se grijanje i popravi, sigurno ćemo tražiti da nam otpišu bar polovinu računa za ovaj i protekli mjesec. Realno ni toliko toplotne energije nismo dobili”, rekao je Lovrić.

Prema žalbama građana, najviše problema sa grijanjem imaju naselja Starčevica, Kočićev vijenac, Obilićevo i Borik, ali ni u ostatku grada situacija nije puno bolja.

NEMAJU POVEĆAN BROJ POZIVA:

Iz “Toplane” su saopštili da nisu upoznati sa negodovanjem građana jer je, kako kažu, isporuka toplotne energije potpuno normalna te da do slabijeg kvaliteta može doći samo u pojedinačnim stanovima.

“Nemamo povećan broj kako poziva tako ni pismenih reklamacija na kvalitet grijanja, što se tiče mještana Starčevice i njihove peticije, oglasićemo se kada istu dobijemo pismeno i tada ćemo sve razmotriti”, saopštili su iz ovog preduzeća.

MAZUT:

U “Toplani” su rekli da trenutno imaju dovoljne količine mazuta za urednu isporuku toplotne energije.
“U svim ranijim godinama ‘Toplana’ nije mogla iz sopstvenih finansijskih izvora obezbijediti dovoljno mazuta za cijelu grijnu sezonu. Zbog toga su joj pomagali grad i Vlada RS. I za preostali dio grijne sezone ‘Toplana’ ne može sama od svojih raspoloživih sredstava nabaviti dovoljne količine mazuta do kraja sezone, ali će joj zbog toga morati pomoći grad i Vlada RS”, naveli su u ovom preduzeću.

Povećana prodaja grijalica

Posjetili smo nekoliko tržnih centara i prodavnica tehničke robe i razgovarali sa rukovodstvom te nam je rečeno da je u posljednjih mjesec dana povećana prodaja električnih grijalica i sličnih grijnih tijela.

Kako nam je pojašnjeno, njihova prodaja je povećana usljed nižih temperatura i problema s grijanjem.

Na Starčevici pokrenuli peticiju

Zbog lošeg grijanja od početka ovog mjeseca 240 stanova u šest zgrada u Ulici Prve krajiške brigade na Starčevici juče je pokrenulo peticiju za smanjenje cijene grijanja od 50 odsto za januar 2015. godine.

“Tražimo hitno priključenje na novu kotlovnicu, za koju je utrošeno sedam miliona KM, a mi se opet smrzavamo. Temperatura u stanovima je do 16 stepeni i moramo se dogrijavati svaki dan na razne načine, takođe nekoliko dana grijanja nije bilo uopšte. Na najradosniji dan u godini Božić smrzavali smo se kao i sve dane od 1. januara”, rekao je Milorad Arlov, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica.

(Nezavisne novine)
Video prilog: ATV

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender