24. 07. 2021.
Bijela kuća priznala grešku

Bijela kuća priznala grešku

Bijela kuća priznala grešku

Više od 40 svjetskih lidera prisustvovalo je juče maršu, čiji cilj je bio da se pokaže jedinstvo poslije terorističkih napada islamskih ekstremista, između ostalog i na redakciju pariskog satiričnog lista Šarli ebdo i jednu prodavnicu košer hrane, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Administraciju američkog predsjednika Baraka Obame na maršu je predstavljala ambasadorka SAD u Francuskoj Džejn Hartli.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da uprkos tome što SAD nisu poslale zvaničnika visokog ranga u Pariz, nema sumnje o snažnoj povezanosti SAD i Francuske.

Ernest nije želio da obrazloži odluku SAD da na jučerašnji marš pošalje samo ambasadorku.

Neki američki mediji oštro su danas kritikovali Obamu što nije učestvovao na Maršu solidarnosti u Parizu.

“Iznevjerili ste svet”, poručeno je s naslovne strane Njujork dejli njuza, koji je uz veliku fotografiju jučerašnjeg skupa objavio i likove četvorice najviših američkih zvaničnika – Obame, njegovog zamjenika Džoa Bajdena, državnog sekretara Džona Kerija i ministra pravde Erika Holdera.

Ministar pravde Holder bio je u Parizu, ali nije se priključio svjetskim zvaničnicima u maršu, dok je Keri, koji se u prvom reagovanju na terorističke napade prošle nedjelje Francuzima obratio na njihovom jeziku, bio u ranije dogovorenoj posjeti Indiji.

Obama i Bajden nisu imali zvanične zakazane događaje za nedelju, prenijeli su mediji.

“Obama i Amerika sramno su preskočili pariski marš protiv terorizma”, “Izostanak sa skupa sramni promašaj”, “Amerika izdala svoje vrednosti neupućivanjem najviših predstavnika na skup jedinstva u Parizu”, neke su od ocjena iz medija, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender