03. 08. 2021.
Ivanić: Odlučujemo o tome kuda će Srpska

Ivanić: Odlučujemo o tome kuda će Srpska

Ivanić: Neke Dodikove primjedbe su prihvatljive

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je dio primjedbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na izjavu Predsjedništva BiH u vezi sa evrointegracijama prihvatljiv i da će sve uraditi da one budu ugrađene u dokument.

“Što se mene tiče nema nikakve sujete. Ako Dodik misli da može sam da obezbijedi podršku 12 lidera na njemu je da ponudi tekst i neka dobije podršku”, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da želi da BiH otvori put ka Evropskoj uniji i da, umjesto sitnih prepucavanja, dobije opšteprihvatljivu deklaraciju. Ivanić tvrdi da načelna deklaracija nema ništa protiv Srpske.

“Suština reformi će se ogledati u drugom dokumentu, a to je program reformi. Predsjedništvo BiH je stava da taj program treba da urade premijeri dva entiteta i predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, kaže Ivanić.

On je dodao da je “na osnovu toga više nego jasno da se poštuje ustavno uređenje i da su priče koje su izrečene proteklih dana samo politikanstvo u kojem nema želje da bude postignut dogovor”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da Republika Srpska nije protiv evropske inicijative, koju je razumio kao dobronamjernu, ali da izjava Predsjedništva BiH ima političke konotacije.

Dodik je naglasio da Nacrt EU o proevropskim reformama treba jasno da sadrži stav o poštivanju dejtonskog Ustava, kao i jasno definisane nadležnosti, obaveze i odgovornosti u realizaciji tih reformi koje su uglavnom u nadležnosti entiteta, a čega u izjavi Predsjedništva nema.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender