24. 09. 2021.
Sastanak Vučić-Dodik

Sastanak Vučić-Dodik

Sastanak Vučić-Dodik

Oni su, nakon sastanka, izjavili da je razgovarano o projektima iz oblasti infrastrukture i privredne saradnje.

Istaknut je značaj postignutih rezultata u smederevskokj Željezari, posebno zbog mogućnosti saradnje sa Rudnikom željezne rude Ljubija.

Predsjednik Dodik je istakao da je RS zaustavljena na putu evro-integracija zbog nesređenih odnosa u Federaciji, a premijer Vučić da Srbija podržava teritoririjalni integritet BiH, ali i kontinuitet RS, ističiući da je za BiH važno da sve rješava dogovorom sva tri naroda.

Predsjednik Dodik istakao je da RS neće podržati nezavisnost Kosova, i ukazao na potrebu snažne borbe u oblasti bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Komentarišući zajedničku izjavu Predsjedništva BiH o reformamama, premijer Vučić je rekao da ne želi da se miješa u unutrašnje odnose BiH, ali da bi bilo dobro da je o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH konsultaovan predsjednik Dodik i Republika Srpska.

Dodik: Nisu svi muslimani teroristi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nisu svi muslimani teroristi i pozvao sve muslimane i Bošnjake koji rade u službama bezbjednosti da se zajednički obračunaju sa onima koji su nosioci te opasnosti na globalnom nivou.

“Neophodno je da poručim da nisu svi muslimani teroristi i ne treba praviti takvu atmosferu, ali pozivamo sve muslimane i Bošnjake kolji rade u službama da se obračunamo sa onima koji su nosioci opasnost za globalnu bezbjednost, neophodan je veći stepen saradnje po tom pitanju”, rekao je Dodik novinarima po završetku sastanka sa premijerom Srbije Aleksandorm Vučićem.

Dodik je pozvao na mir, ali i ukazao da nema oklijevanja u borbi protiv opasnosti koja pravi takve štete kao što je učinjena u Parizu.

Govoreći o odnosima RS i Federacije Bosna i Hercegovine, Dodik je ponovio da BiH usoravama Srpsku na njenom putu ka EU i da nije spremna da dalje prenosi nadležnosti pa čak ni one koje su, kako je ukazao, popločane velikim perspektivama, već ima namjeru da se bori za svoj najveći stepen samostalnosti.

“Ne sporimo BiH, problem je što je ova BiH osporila Dejtonsku, oteteo nam je više od 80 nadležnosti, RS od toga nije imala ništa, već samo gubitke”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je RS svoje obaveze završava i da će tako biti i u budućnosti.

Predsjednik Srpske je istakao i da je RS zagledana u Srbiju i da ima dobru saradnju u svim segmentima, na polju kuluture,obrazovanja, zdravstva ali i ukazao da takvih primjera nema kada je riječ o BiH.

“Nema primjera gdje sarađuju institucije zdravstva Banjaluke i Sarajeva i zato podržavamo svaku vrstu politike koja jača Srbiju, a Srbija se kreće pravim putem i može u godinama koje dolaze da zauzme mjesto koje zaslužuje kao najvažnija zemlja Balkana”, uvjeren je Dodik.

On je ponovio da Srpska neće priznati nezavisnost Kosova ni u budućnosti, jer joj to ne dozvoljava strateški i nacionalni interes, podsjetivši da je ta nezavisnost stečena mimo međunarodnog prava i SB UN.
Dodik je takođe zahvalio na podršci Serbije na raznim projektima od Andrićgrada, koji se pretvara u pravu instituciju od vrhunskog nacionlnaog značaja.

“Mi smo oslonjeni jedni na druge da bi očuvali globalnu bezbjednost od svih izaziova”, rekao je Dodik.

Vučić: Srbija i Srpska žele najbolje moguće odnose u regionu

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik konstatovali su danas saglasnost o svim ključnim pitanjima, dogovorili još bliže odnose Srbije i Republike Srpske i naglasili da je stabilnost u regionu od ključne važnosti.

U tom smislu, kako je Vučić rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora s Dodikom, Srbija i Srpska nikoga neće provocirati i neće odgovarati na provokacije, ali ne zato što je Srbija slaba već zato što je odgovorna i zato što želi najbolje moguće odnose u regionu.

“Srbija smatra da smo svi dovoljno mali da jedino zajedno možemo da dođemo do većeg i ozbiljnijeg tržišta i boljih rezultata u našim ekonomijama”, naveo je premijer i dodao da je Dodik iznio određena pitanja i planove, te da Srbija smatra da je važno sve probleme u BiH rješavati mirnim putem i dogovorom sva tri naroda.

“I Republika Srpska i BiH će imati našu podršku”, dodao je.

Vučić je rekao da su se Dodik i on saglasili da politička i ekonomska stabilnost u regionu imaju suštinski značaj i za Srbiju i za Srpsku, koje će, dodao je, zajedničkim snagama pokušati da tu stabilnost očuvaju tako što će se međusobno pomagati.

Tema današnjih razgovora bili su zajednički projekti, ali i kretanja u regionu nakon izbora u nekim zemljama, naveo je Vučić i podsjetio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i entiteta RS u okviru BiH, te da je obaveza Srbije da takvu poziciju štiti.

Dodik: BiH Svjetski prvak po izvozu mudžahedina u Siriju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je BiH prvak svijeta po tome koliko je mudžahedina poslala u Siriju i ukazao na potrebu bliske saradnje bezbjednosnih službi Srpske, Srbije i svih zemanja u regionu da bi se preventivno djelovalo na otklanjanje opasnosti od terorizma.

Dodik je, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da nisu svi muslimani teroristi i da ne treba praviti antimuslimansku atmosferu, ali da svakako treba pozvati sve Bošnjake, odnosno muslimane, da se uključe u borbu protiv terorizma.

“Iako izgleda da iza svih terorističkih napada u posljednje vrijeme stoje muslimani, svi muslimani nisu teroristi. Mi nećemo oklijevati u borbi protiv terorističke opasnosti i potrebno je da blisko sarađujemo. To sam prenio i premijeru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću tokom današnjih razgovora”, rekao je Dodik novinarima, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender