25. 07. 2021.

Trećina radnika u Srpskoj pije anti-depresive

“Problemi koje radnici imaju, poput toga da ne dobiju platu, povezani su sa njihovim zdravstvenim stanjem i psihičkom stabilnošću, tako da je sve više onih koji piju antidepresive”, ističu iz Saveza sindikata RS.

Komentarišući ove podatke, Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, rekao je da se, kada je riječ o ovoj grani, bilježi veliki broj prekovremenih sati.

“Kažu im, na primjer, danas u pola tri da tog dana ostaju raditi do šest sati na poslu, a dijete nije izvedeno iz vrtića, nije kod kuće napravljen ručak i slično. Radnici, takođe, govore da te antidepresive piju zbog mobinga nad njima”, kazao je Ružičić.

Prema njegovim riječima, vrlo često se radnicima povećava i norma nakon što ispune ono što je od njih poslodavac tražio.

“Sve su to faktori koji zabrinjavaju radnike, a pogotovo je loše opšte stanje, poput toga da svojom platom, koja je u našem sektoru za prošlu godinu iznosila 471 marku, ne mogu da izmire sve svoje obaveze”, naveo je Ružičić.

Da je i sama potezala za lijekovima za umirenje, priznaje Anica Ramić, predsjednica Udruženje za pomoć osobama zlostavljanim na radnom mjestu “Stop mobbing”, koja smatra da su ovi podaci Saveza sindikata RS validni, a možda je, prema njenim riječima, stvarnost još i više alarmantna.

“Da vam kažem, imate možda i više onih koji koriste antidepresive, a to ne prikazuju. Ja, kao zdravstveni radnik u Domu zdravlja, gledam i mogu tvrditi da ljudi uzimaju antidepresive da bi sebe zaštitili od stresa”, kazala je Ramićeva.

Podaci Saveza sindikata RS su razljutili poslodavce, koji tvrde da je riječ o manipulaciji.

“To su manipulatori! Stvarno me pitajte šta god hoćete na svijetu, ali nemojte da komentarišem podatke Saveza sindikata RS, kojima manipulišu i radnicima i javnosti. Dajte te priče neka nekom drugom podstavljaju. Ti podaci nisu tačni i manipulatorski su”, rekao je Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Inače, potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje u RS za tri godine je porasla, pokazuju i zvanični podaci koji se odnose na cijelu populaciju.

“Za sedam mjeseci prošle godine ukupno je izdato 168.588 kutija lijekova za smirenje, dok su izdate 111.702 kutije antidepresiva. U istom periodu 2011. godine ukupno je izdata 130.071 kutija lijekova za smirenje, a 86.644 kutije antidepresiva”, potvrdili su ranije iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, uz napomenu da je najpropisivaniji antidepresiv sertralin.

Psiholozi napominju da se, i kada pacijenti piju terapije koje su usmjerene na određene psihičke smetnje, paralelno radi i na otklanjanju uzroka problema. Lijekovi, objašnjavaju stručnjaci, liječe posljedicu, a ne uzrok.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender