01. 08. 2021.
Počela sa radom stomatološka ambulanta u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“

Počela sa radom stomatološka ambulanta u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“

Banja Luka: Ambulante imaju posla zbog prevrtljivog vremena

Prema riječima doktora, broj pacijenata je dosta povećan, a oscilacije temperature napunile su čekaonice ambulanti.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da im se posljednjih dana javljaju pacijenti svih uzrasta sa spomenutim simptomima.

Infekcije i prehlade

“Povećan je broj pacijenata sa raznim upalama, respiratornim infekcijama, virozama i prehladama. To su simptomi na koje nam se pacijenti najčešće žale”, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Stanetićeva kaže da su osobe koje boluju od hroničnih bolesti posebno rizična grupacija stanovništva.

“Pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti preporučuje se poseban oprez i, naravno, redovno uzimanje već propisane terapije”, upozorila je Stanetićeva.

Dodala je da ljekari u ovakvim situacijama između ostalog uvijek savjetuju građanima da izbjegavaju boravak u velikim grupama ljudi.

Provjetravati prostorije i pojačati higijenu

“Zbog načina na koji se ovakve bolesti prenose bilo kakva okupljanja i boravak među većom grupom ljudi treba svesti samo na ono nužno, zatim treba što više boraviti na čistom vazduhu, provjetravati prostorije te pojačati higijenske mjere: češće prati ruke i održavati higijenu prostorija”, istakla je Stanetićeva.

Ljekari takođe savjetuju jačanje imuniteta unošenjem dosta voća i povrća.

“Proizvodi koji sadrže dosta vitamina C su izuzetno važni u jačanju imuniteta. Takođe, u dnevnu rutinu treba uvrstiti uzimanje meda kao jednog od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti. Takođe, ono što bih posebno naglasila svim građanima je da nikako ne uzimaju antibiotike na svoju ruku”, istakla je Stanetićeva.

Radojka K. iz naselja Nova varoš rekla nam je da ne pamti godinu kada su ona i njeni ukućani više puta bolovali od gripa i raznih viroza.

“Prvi u kući se razbolio sin koji se zarazio u školi, među ostalom djecom, a nakon toga ja i suprug. Od sredine decembra do sada sin i ja smo bili tri puta bolesni, a suprug dva puta”, rekla je Radojka K.

Toplo vrijeme do kraja sedmice

Banjaluku do kraja sedmice i dalje očekuju natprosječne temperature za ovo doba godine, a temperaturu ispod nule možemo očekivati jedino u jutarnjim časovima, a i to je upitno.

“Jutra će biti hladna ako se tako može nazvati temperatura od nula, eventualno minus jedan. Dnevna temperatura će se penjati i do 15 stepeni i takvo vrijeme će nas pratiti sve do vikenda kada nas očekuje jugo, sa kojim dolazi i nešto oblačnije vrijeme i mogućnost padavina”, kazala je Milica Đorđević, dežurni hidrometeorolog RHMZ-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender