Srušeni mostovi izvučeni iz rijeka

Srušeni mostovi izvučeni iz rijeka

Banja Luka: Ove godine ništa od gradnje mostova, škola i puteva

Tako će neka bolja vremena da sačeka gradnja mosta kod “Vitaminke”, sanacija katastrofalnog puta za Kuljane i puta za Šargovac, podizanje spomenika palim borcima u naselju Zalužani, kanalizacija i škola u naselju Ada, kao i gradnja škole na Starčevici, piše “Press RS”.

Savjetima građana mjesnih zajednica neće biti date nikakve nadležnosti ni naknade za posao, a ove godine nije planirana ni gradnja kružnih tokova na frekventnim raskrsnicama.

Za 2016. godinu “pomjereni” su i pripremni radovi za gradnju novog mosta između Doca i naselja Obilićevo, a u ovoj godini neće biti ni novih vrtića.

Za sve ove projekte i probleme, u budžetu za 2015. godinu nije se našlo mjesta, a obrazloženje je, kao i obično, da nema dovoljno novca.

Više od trećine budžeta čine plate zaposlenih u gradskoj administraciji, a iako se sve stavke u budžetu rapidno smanjuju iz godine u godinu, troškovi za plate koje se primaju iz gradskog budžeta ostaju isti ili se povećavaju, a u isto vrijeme, nema novca za neke od zaista prioritetnih problema koji muče hiljade i hiljade građana Banjaluke.

Takav je slučaj svakako i sa putem za Kuljane, gdje se preko rupa i lokvi teško može prijeći i pješice, a odnos grada prema ovom problemu je već godinama isti.
Mještani su ogorčeni jer, kako kažu, pred izbore je bilo novca da se bagerima raskopavaju i asfaltiraju ulice, a poslije izbora o radovima nema ni govora.

“Neverovatan je odnos gradskih vlasti prema naselju od preko 4.000 stanovnika, isto kao i odnos stanovnika koji to sve i dalje mirno i ponizno posmatraju. Pisao sam i gradskim službama, ali odgovor je sličan uvijek – nema novca.Ja se samo pitam kako su imali da bagerima pred izbore ravnaju i kopaju, ali i asfaltiraju u istom ovom naselju pojedine slepe ulice? Kao ilustraciju navešću vam primer, da se već preko društvenih mreža pominju šale, ako želite da izbacite kamen iz bubrega provozajte se Prvom kuljanskom autobusom “Autoprevoza”, kaže Aleksandar Pajović iz ovog naselja.

Kada je u pitanju most kod “Vitaminke”, mještani Česme, koje je ovaj most povezivao sa gradom, smatraju da je na dijelu očigledno zanemarivanje potreba građana i rad “na svoju ruku”, jer se najavljuje gradnja mosta kod Incela na Vrbanji u istom naselju, iako je za sve građane, most kod “Vitaminke” prioritet. Međutim, i definitivno u ovoj godini neće biti ništa od ovog projekta.

“Iako je nebrojeno puta rečeno da nam je potrebniji most kod “Vitaminke”, jednostavno se prave ludi i i dalje idu na gradnju mosta preko Vrbanje. A jasno je kad jednom urade taj most, da za ovaj, ili za bilo šta drugo, neće biti novca, kao što ga već nema”, kaže jedan od mještana Česme.

Putem javne rasprave građani su imali mogućnost da dostave primjedbe i prijedloge na budžet za ovu godinu, što su mnogi i učinili, ali i ovaj put za većinu prijedloga, koji se zaista tiču prioritetnih problema i za koje je krajnje vrijeme da se nešto uradi, odgovor nadležnih bio je identičan – u budžetu nema sredstava.

Prioritet star 30 godinaPrije tridesetak godina prvi put je ukazano na to da Starčevici nedostaje još jedna osnovna škola, a nesuđeni prvačići iz tih godina dočekali su da i njihova djeca nemaju osnovnu školu u naselju. Škola koju pohađaju djeca sa Starčevice ruši sve rekorde u brojnosti đaka koji u prvi razred ove osnovne škole čak idu u osam odjeljenja. A iako su gradnju nove škole obećali skoro svi koji su predstavljali bilo kakvu vlast na svim nivoima, prvačići u školu još idu u tri smjene.(Pres/Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender