27. 10. 2020.

Broj umrlih u odnosu na novorođene se uvećao za duplo

Bijela kuga hara i čitavom BiH, tako je u prvih devet mjeseci 2014. godine broj umrlih u odnosu na broj rođenih veći za 3 803. Na teritoriji BiH rođeno je 21 607 djece, dok je 25 410 osoba umrlo.

Neophodno je podsjetiti i na poražavajuću činjenicu da je u Istočnom Drvaru prilikom popisa stanovništva 2013. popisano svega 109 ljudi.

Prema prošlogodišnjem popisu u Hercegovini živi svega 72 769 osoba, a alarmantan je podatak da Gačana ima samo 9 734.

U Trebinju, najvećem hercegovačkom gradu u Republici Srpskoj, živi oko 31 400 stanovnika. U porodilištu Opšte bolnice kažu da se broj rođenih beba svake godine smanji za jedno školsko odjeljenje.

Portal Trebinje lajv javlja da demografsku sliku u Hercegovini nema ko ni da prati, jer se odselio i jedini demograf iz ovog dijela Srpske.

U Srpskoj nema tačne i pouzdane evidencije o broju maloljetničkih trudnoća i izvršenih abortusa, nema je ni u Srbiji ali prema podacima do kojih je došla demograf Biljana Spasić, autor knjige „Zašto Srbi nestaju“ Srbija je druga zemlja u svijetu po broju izvršenih abortusa, odmah iza Rusije.

Procjenjivalo se da Republika Srpska ima milion i po stanovnika, da bi rezultati popisa stanovništva 2013. godine pokazali da je ta brojka manja za oko tri stotine hiljada.

Nebriga vlasti

U predizbornoj kampanji nijedna politička partija u svoj program nije uvrstila podizanje nataliteta. Proces revitalizacije stanovništva je skup i spor proces. Godine 2005. u Narodnoj skupštini RS donesena je odluka da se pored redovnih davanja, kao što je dječiji dodatak, stimuliše porodica jednokratnom novčanom pomoći za svako rođeno dijete, demograf Stevo Pašalić kaže da stimulacija nije zaživjela jer u budžetu nema para.

Ironično je da nestanak jedne nacije nije prioritet u odnosu na recimo skupe izborne kampanje ili održavanje ogromnog administrativnog aparata ili izgradnje auto puta koji izlazi na rijeku bez mosta ili održavanja uprave nepostojećeg aerodroma ili … nabrajanje besmislenih skupih projekata moglo bi otići u nedogled. Na kraju se postavlja praktično pitanje i za političku elitu: ko će puniti budžet iz koga će se isplaćivati plate armiji partijski zaposlenih činovnika, službenika i namještenika za 10 ili 15 godina?

(Moja ekipa/Frontal.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender