25. 07. 2021.
Kolinda pisala UN: Ljubazno vas molim, vratite Šešelja u Hag

Kolinda pisala UN: Ljubazno vas molim, vratite Šešelja u Hag

Kolinda pisala UN: Ljubazno vas molim, vratite Šešelja u Hag

“LJubazno vas molim da preduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključujući i sazivanje Savjeta bezbjednosti oko ovog važnog pitanja”, istakla je Kitarovićeva.

Ona je zatražila da se Šešelj vrati u Hag sve dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje, koje svi drugi zatvorenici Tribunala moraju ispuniti, prenose hrvatski mediji.

Navodeći da je Šešelj optužen 2003. godine, da mu je suđenje završeno 2010. godine, ali da do sada nije donesena presuda, Kitarovićeva ističe da je “po svim objektivnim standardima, ovo kašnjenje neupitno neuspjeh Haškog tribunala”.

“Ključno je da Haški tribunal donese presudu u slučaju što je prije moguće, da Šešelj svojom smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem”, istakla je Kitarovićeva, koja je u pismu, između ostalog, napomenula da Šešelju nisu određeni uobičajeni uslovi prilikom puštanja na privrimenu slobodu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je početkom decembra da se Šešelj vrati u pritvor jer njegovo ponašanje na slobodi podriva temelje odluke o njegovom privremenom puštanju, ali je Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo taj zahtjev.

Šešelj je 12. novembra, prema odluci Sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Ševeningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo skoro 12 godina, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender