01. 08. 2021.
Održan  gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra (FOTO)

Održan gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra (FOTO)

Spomenko Guzijan: Idemo na Nišvil da sviramo džez

Gospodin Guzijan otkriva da je tamburica sve popularnija u Banjaluci kao i da će orkestar ove godine nastupiti na čuvenom džez festivalu.
 Kakvi su utisci nakon ”duplog” Novogodišnjeg koncerta?
Novogodišnji gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra, održan 10. januara i njegova repriza već 11. januara, su ispunili sva očekivanja.  Po reakcijama publike može se reći da je orkestar ispunio ono što je zacrtao, a to je da u novom svjetlu, kroz neke od najpopularnijih muzičkih numera filmske muzike, pred banjalučku publiku donese jedan novi zvuk tambure.  U rekordnom roku rasprodate ulaznice za obe večeri i mnogi ljubitelji tamburaške muzike koji, na žalost, nisu uspjeli obezbijediti ulaznicu, pokazuju da je slobodno moglo da se održi i treće veče. Sve ovo pokazje da Gradski tamburaški orkestar ima značajno mjesto u kulturnom životu Banjaluke i da nastupima ne ostavlja ravnodušnom publiku u svom gradu.
Koliko se već učvrstila tradicija ovakvih koncerata?
Novogodišnji gala koncert se već više od decenije održava u okviru obilježavanja novogodišnjih praznika po julijnskom kalendaru i može se reći da u Banjaluci predstavlja muzički događaj bez premca.  Ovim koncertom orkestar tradicionalno otvara koncertnu sezonu, a programom izveden na Gala koncertu tokom godine orkestar se predstavlja publici širom Republike Srpske, BiH i zemalja u regionu.
Ovaj je bio tematski – filmska muzika – planirate li nešto slično?
Posljednjih godina orkestar nastoji da Novogodišnji gala koncert bude tematski određen u muzičkom smislu.  Za narednu godinu tek se prave planovi, ali će sigurno na ovom tradicionalnom koncertu publici biti ponuđeno nešto novo.  Poseban izazov u 2015. godini predstavlja poziv koji je muzički urednik najvećeg džez festivala u regionu, Nišvila, uputio na adresu Gradskog tamburaškog orkestra, a to je da se u okviru ovogodišnjeg festivala u Nišu održi cjelovečernji koncert džez muzike priređene za tamburaški orkestar.
Kakva je bila protekla godina za tamburaški orkestar?
Godina za nama je bila veoma uspješna za Gradski tamburaški orkestar.  Vokalni solista orkestra Aleksandra Radović je osvojila prestižnu nagradu najboljeg soliste na Tamburca Festu 2014.  Na Starčevačkoj tamburici orkestar je osvojio drugo mjesto, dok je na Bisernici janike Balaža u Novom Sadu orkestar osvojio prvo mjesto, a Slaviša Subotić osvojio drugo mjesto u nadmetanju za najboljeg primaša festivala.  Na međunarodnoj sceni orkestar je imao veoma uspješan nastup na Internacionalnom festivalu trzalačkih instrumenata, održanom u Taormini na Siciliji. Ovo je bio prvi nastup nekog tamburaškog orkestra na jednom od evropskih festivala trzalačkih instrumenata, gdje po pravilu nastupaju mandolinski i gitarski orkestri.  O uspješnom festivalskom nastupu svjedoče pozivi za gostovanje u Tuluzu u Francuskoj i Breši u Italiji, koji su uslijedili odmah poslije nastupa orkestra na Siciliji.
U orkestru ima dosta mladih – da li to znači da i kod njih postoji interesovanje za tamburicu i ”srodne” instrumente?
Interesovanje za tamburu u Banjaluci je sve veće.  Pri Muzičkoj školi “Vlado Milošević” već nekoliko godina radi odsjek za tamburu, a pri orkestru radi interna škola tambure.  Vrata škole tambure Gradskog tamburaškog orkestra su otvorena za sve koji žele naučiti svirati ovaj instrument, bez obzira na godine i prethodno muzičko iskustvo.
Da li je tamburica više posao ili ljubav?
Na žalost, u našim uslovima je teško baviti se profesionalno muzikom.  To pokazuje i status Banjalučke filharmonije, gdje uglavnom sviraju profesionalni muzičari.  Gradski tamburaški orkestar radi isključivo na amaterskim osnovama i tu preovladava ljubav prema muzici.  To ne znači da je pristup članova orkestra muzici potpuno amaterski.  On je u mnogim segmentima više nego profesionalan, što pokazuju i mnogobrojni nastupi i osvojene nagrade.
(KONTAKT PORTAL)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender