24. 09. 2021.
Ukrajinska vojska napada Donjeck

Ukrajinska vojska napada Donjeck

Ukrajinska vojska napada Donjeck

To je rekao vojni savjetnik čelnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Valentin Motuzenko, dok je savjetnik predsjednika Ukrajine Jurij Birjukov potvrdio da je vojska otvorila vatru po pozicijama proruskih pobunjenika po naređenju.

Prema riječima Motuzenka, po tom gradu puca se iz artiljerije, višecevnih bacača “Grad” i minobacača, prenio je TASS.

“Prije dva sada čitava grupacija naše vojske u sektoru ‘B’ dobila je naređenje i otvorila obimnu vatru po poznatim pozicijama separatista”, napisao je on na njegovom nalogu na “Fejsbuku”, prenijela je ukrajinska agencija UNN.

“Pridržavali smo se primirja? Pokazivali da smo zainteresovani za mirno rješenje?”, napisao je savjetnik Petra Porošenka.

Birjukov, takođe, tvrdi da su ukrajinski vojnici koji brane aerodrom u Doinjecku uspjeli da zadrže sve pozicije i odvezu 20 ranjenika i dva poginula.

Neimenovani predstavnik ustanika rekao je ruskoj agenciji RIA Novosti da je ukrajinska vojska tokom protekla 24 sata nekoliko puta napadala pobunjeničke pozicije na donjeckom aerodromu i pokušala proboj u naselje Marjinku, zapadno od Donjecka.

Prema navodima tog predstavnika pobunjenika, ukrajisnka vojska je u tom periodu 32 puta narušila režim primirja u Donjeckom basenu.

UNN, pak, prenosi saopštenje načelnika oblasne administracije Luganska, Genadija Moskalja, da je sinoć nastavljena paljba po naseljima u Luganskoj oblasti koje kontroliše Ukrajina iz artiljerije, minobacača i višecevnih bacača “Grad”, kao i da je poginuo jedan vojnik.

“Na žalost, nije prošlo bez žrtava… Jedan ukrajinski vojnik je poginuo”, rekao je on, navodeći i da su tokom jučerašnje pucnjave na Popasnu poginula dva civila a dva su ranjena.

.
(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender