31. 07. 2021.

Bolest zvana sukob interesa: Pare iz zdravstva idu privatnim firmama zaposlenih u zdravstvu

Među njima je i firma “Fono medic” iz Banjaluke, koja je pod kontrolom Milojka Grujičića, savjetnika Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, a koja je 2013. godine od Fonda zdravstvenog osiguranja dobila ukupno 172.000 KM, a slično će biti i zaključno sa 2014. godinom.

Ova firma sa Fondom zdravstvenog osiguranja posluje po dva osnova: kao ortopedska kuća, odnosno isporučilac medicinskih sredstava i kao zdravstvena ustanova za konsultativno-specijalističku zaštitu. Direktor firme za slušne aparate je Aleksandar Grujičić, sin savjetnika ministra, dok je direktor zdravstvene ustanove “Fono medic” doktorica Gordana Šukalo.

Izvor “Nezavisnih” ispričao nam je da je firma “Fono medic” sa Fondom zdravstvenog osiguranja napravila ugovor za dva doktora, ali da radi samo jedan, i to doktorica Šukalo.

“‘Fono medic” ima zaključen ugovor sa FZO RS o pružanju usluga isporuke slušnih aparata za osiguranike Fonda, te o pružanju usluga KSZ-a iz oblasti ORL-a od 2011. godine.

Ugovor je zaključen na osnovu prijave na javni poziv nakon što je utvrđena ispunjenost svih uslova koje je Fond tražio javnim pozivom”, rekao je Grujičić, dodajući da “Fono medic” nije jedina ustanova koja se javila na javni poziv, niti jedina sa kojom je FZO zaključio ugovor.

On kaže da je prestao da obavlja dužnost u “Fono medicu” onog trenutka kada je imenovan za savjetnika ministra zdravlja i socijalne zaštite u aprilu 2013. godine.

“Ugovori sa FZO zaključeni su puno ranije od mog postavljanja za savjetnika ministra”, rekao je Grujičić.

Inače, on je do marta 2013. godine bio član Predsjedništva PDP-a, kada je podnio ostavku. Nakon toga polovinom aprila prošle godine prešao je u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a nedugo zatim postao je savjetnik u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je “Fono medic” sa njima ugovorio pružanje usluga za osiguranike iz oblasti otorinolaringologije (ORL), te da je prošle godine ova ustanova pružila ukupno 7.918 usluga, za šta je izdvojeno 118.000 KM.

“Firma ‘Fono medic’ u prošloj godini isporučila je 58 slušnih aparata i 57 odliva za slušni aparat, a vrijednost ovih pomagala iznosi oko 54.000 KM”, rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja.
Što se tiče slušnih aparata, u prošloj godini od Fonda zdravstvenog osiguranja RS najviše je profitirala firma “Widex” iz Sarajeva, kojoj je isplaćeno 84.000 KM..

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender