01. 08. 2021.

Mještani Starčevice: Toplana šalje komisiju za provjeru temperature kad je napolju +15

Naime, više od stotinu mještana ovog naselja izrazilo je nezadovoljstvo time što su radnici pomenutog preduzeća došli u nenajavljenu provjeru temperature u stanovima, dok je, kako kažu, spoljna temperature bila 15 stepeni Celzijusovih.

“Više nego sramotna odluka rukovodstva banjalučke ‘Toplane’ da nakon nezadovoljstva kvalitetom grijanja do 12. januara ove godine i podnošenja peticije 123 vlasnika stanova u Ulici Prve krajiške brigade na Starčevici, uputi komisiju u provjeru temperature, dok je napolju 15 stepeni Celzijusovih”, kazao je Milorad Arlov, član Savijeta MZ Starčevica i jedan od potpisnika peticije upućene “Toplani”, u kojoj traže umanjenje januarskih računa za grijanje za 50 odsto zbog lošeg grijanja.

Ističe da stanare ne zanima ko treba da ulaže u infrastrukturu vrelovoda, toplovoda, kotlovnica i da li ima mazuta, već isključivo temperatura u njihovim domovima, koja je, kako kaže, ispod podnošljivog nivoa.

“Mi samo tražimo ono što smo platili, da se grijemo kad je temperatura niska i, naravno, kada dođe do minus 10 ili minus 15 stepeni, a ne da brinu o nama ili nas provjeravaju kada je spoljna temperatura plus 15”, naveo je Arlov.

Iz “Toplane”, međutim, navode da su mjerenja izvršena kada je spoljna temperatura bila plus sedam stepeni.

“Mjerenje je izvršeno u oko 40 stanova i u svim stanovima je utvrđena temperatura u skladu sa OT uslovima za isporuku toplotne energije, oko 21 stepen, iako je minimalna propisana temperatura 19 stepeni Celzijusovih”, kazao je direktor banjalučke “Toplane” Mićo Milovanović.

Ističe da to može biti utvrđeno i u zapisnicima sačinjenim prilikom mjerenja, a koji su potpisali vlasnici stanova. Istovremeno je dodao da su radnici na teren poslani po primanju peticije vlasnika stanova sa Starčevice te da se uvidom u istu može zaključiti da u Ulici Prve krajiške brigade ima i onih koji su zadovoljni kvalitetom grijanja.

“To potvrđuje činjenica da je od 238 stanara peticiju potpisalo njih 123. Peticija nije pisana zbog lošeg kvaliteta grijanja, već stoga da bi neki pojedinci rukovođeni drugim interesima izbjegli plaćanje dugovanja za grijanje ili time sebi obezbijedili medijsku pažnju”, poručio je Milovanović.

Dugovanja

Iz “Toplane” navode da su uvidom u listu potpisnika peticije došli do saznanja da mnogi od njih imaju velika dugovanja, od kojih neka iznose 8.500 KM.

“Toliki dug znači da po pet, šest godina nisu plaćali grijanje”, kaže Milovanović, pišu Nezavisne novine.

Pročitajte još: Toplana: Peticija na Starčevici nije zbog lošeg grijanja, već zbog interesa pojedinaca

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender