27. 10. 2020.
Ljekar zahtijevao: Čistačica asistirala u operaciji?!

Ljekar zahtijevao: Čistačica asistirala u operaciji?!

Standard: Masovna seoba ljekara sa Balkana

U tekstu “Bijeg ljekara ugrožava zdravstvene sisteme na Balkanu”, list prenosi da je situacija u zemljama Balkana ozbiljna i da hiljade doktora odlazi u zapadnu Evropu.

LJekari koji odlaze iz Hrvatske, u prosjeku, imaju 40 godina. Odlaze čak i vrhunski specijalisti, a svi zajedno govore da žele bolje plate, da žele da napreduju i ostvare karijere, kao i da rade na najsavremenijim aparatima…

U Srbiji je situacija slična, a isto je i u BiH.

“Prijeti nam kolaps zdravstvenog sistema”, tvrdi predsjednik sarajevske LJekarske komore Harun Drljević.

Samo u prošloj godini oko 600 zdravstvenih radnika iz BiH otišlo je na rad u NJemačku – pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

“Standard” piše da u Bugarskoj 80 odsto studenata medicine planira da, nakon što dobije diplome, emigrira na zapad EU, pokazuje anketa iz prošle godine.

LJekari najvše odlaze u NJemačku, Austriju i skandinavske zemlje, a za sada je najgore prošla Rumunija, koju je napustilo 2.500 ljekara, pa odavno ima značajan manjak zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

“Standard” navodi da 20 hiljada ljekara u Hrvatskoj ima prosječnu platu od 5.200 kuna, odnosno nešto manje od 700 evra, a slabo su plaćeni i ljekari u BiH, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

NJemačke bolnice novopridošlim ljekarima kao početnu platu nude /neto/ 2.200 evra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender