31. 07. 2021.
Druga strana Francuske: Teroristi su idoli omladini u nekim predgrađima

Druga strana Francuske: Teroristi su idoli omladini u nekim predgrađima

Druga strana Francuske: Teroristi su idoli omladini u nekim predgrađima

DOK policije evropskih zemalja pokušavaju da slože kockice islamističke terorističke mreže, dotle za mnoge mlade u zapuštenim naseljima perifernih zona velikih gradova u Francuskoj trojica terorista koji su izveli nedavne atentate u Parizu predstavljaju – heroje. Na ovu poraznu činjenicu, kao javnu tajnu sakrivenu iza lepo upakovane priče o nacionalnom jedinstvu, otvoreno je ukazao Mohamed Trija, predsednik niželigaškog fudbalskog kulba Dišer iz okoline Liona.

– Oni ne vide smrt 17 ljudi, već junački čin onih koji su pali s oružjem u rukama. Obožavaju ih, misle da liče na njih – šokantne su reči čoveka koji je razgovarao s četrdesetak mladih fudbalera iz njegovog kluba, uzrasta od 13 do 16 godina.

U intervjuu čitanom regionalnom listu “Progres”, Trija ističe da ova deca sve manje poštuju zajedničke vrednosti i “žive pored nas”.

– Bio sam zaprepašćen onim što sam čuo. Oni se ne informišu iz novina, već preko društvenih mreža. To im je jedini izvor i veruju da je to istina – ističe Trija.

Predsednik kluba je reagovao na mali odziv solidarnosti sa žrtvama nedavnih atentata na periferijama velikih gradova. On ističe da su ove zone godinama bile previše zapuštene, da se u školama koje se tu nalaze ne poštuju vrednosti republike i da drugi to koriste, nudeći radikalizaciju. Francuski sistem integrisanja tu ne funkcioniše.

Samo za one koji ne znaju činjenice, reči Mohameda Trija su iznenađenje. U nekim predgrađima, nezaposlenost prelazi 50 odsto, nema nade. Tamo ne ulazi niko ko predstavlja državu: od policije, do pogrebnika. Otvoreno se diluje droga, švercuje oružje, sprovode podzemna pravila. Odatle se regrutruju borci za džihad. Čak jedna petina ih je promenila veru, napustila hrišćanstvo i preuzela islam, u kvartovima gde su, u svojoj zemlji, praktično, rasli u manjini.

Škola je poseban problem. Negde čak jedna četvrtina mladih srednjoškolskog uzrasta više uopšte ne pohađa nastavu! Posle svega, škola i roditelji prebacuju odgovornost jedni na druge za vaspitanje mladih Francuza, rođenih u ovoj zemlji, druge, pa čak i treće generacije doseljenika.

Šerif Kuaši, jedan od dvojice braće koja su napravila pokolj u “Šarliju”, maštao je da postane zvezda rep muzike, a taj snimak kruži internetom, zbog čega se mnogi u predgrađu s njim poistovećuju kao sa “buntovnikom”.

Posle svega, normalno je što vlast nije obeležila grobove ubijenih terorista, iz straha da ne budu idolopokloničko mesto okupljanja mladih integrista, kojih je u Francuskoj sve više.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender