03. 08. 2021.
Udruženje “Švajcarski franak” dobilo presudu protiv banaka

Udruženje “Švajcarski franak” dobilo presudu protiv banaka

Ministarstvo: Razgovaraćemo sa bankarskim sektorom o kreditima i švajcarskim francima

Do kraja sedmice Ministarstvo finansija Srpske će, u saradnji sa Agencijom za bankarstvo Srpske, održati sastanak sa predstavnicima banaka od kojih očekuje konkretne prijedloge dugoročnog i održivog rješavanja ovog pitanja.

Iz Ministarstva finansija navode da sa povećanom pažnjom prate posljedice promjena kursa švajcarskog franka na stanje duga fizičkih i pravnih lica po osnovu kreditnih zaduženja indeksiranih u švajcarskim francima.

Sa posebnom pažnjom analiziraju se posljedice značajnog jačanja švajcarskog franka i stanje duga fizičkih lica – korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti, imajući u vidu dodatni teret otplate ovih kredita, kojem je izloženo 3.000 građana Srpske.

Prema preliminarnim podacima prikupljenim od banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj i Agencije za bankarstvo Srpske, predmetni krediti, sa stanjem na dan 31. decembra prošle godine, koncentrisani su uglavnom u jednoj banci.

Ukupno kreditno zaduženje po osnovu kredita indeksiranih u švajcarskim francima iznosi 82 miliona franaka, što iznosi oko 2,5 odsto ukupnog kreditnog portfelja bankarskog sektora Republike Srpske.

U proteklim godinama zabilježen je trend smanjenja duga i broja dužnika po osnovu ovih kredita, kako zbog redovnog izmirenja obaveza tako i zbog prijevremene otplate kredita, ali i konverzije u kredite indeksirane u evrima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender