01. 08. 2021.
OEBS usvojio deklaraciju o Ukrajini

OEBS usvojio deklaraciju o Ukrajini

OEBS usvojio deklaraciju o Ukrajini

OEBS je pozvao sve strane na neodložan prekid vatre i puno sprovošenje dogovora iz Minska iz septembra prošle godine.

Pozdravljajući usvajanje deklaracije i brzo reagovanje Stalnog savjeta na rapidno pogoršavanje situacije na terenu, predsjedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da ona “potvrđuje čvrstu riješenost svih 57 zemalja-učesnica OEBS da spirala nasilja i neprijateljstva na istoku Ukrajine ne može da bude riješena na bojnom polju, već jedino za pregovaračkim stolom”.

“Pozivam sve strane da neodložno pristupe deeskalaciji i sprovođenju potpunog prekida vatre, i želim da ih ohrabrim da u potpunosti upotrebljavaju sredstva OEBS-a za rešavanje konflikta”, rekao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a dostavljenom Tanjugu, u Deklaraciji su zemlje-učesnice izrazile “ozbiljnu zabrinutost zbog vojne eskalacije poslednjih dana na istoku Ukrajine” i pozvali na “neodložan prekid vatre svih strana i puno sprovođenje Protokola iz Minska od 5. septembra 2014. i Memoranduma od 19. septembra 2014”.

Takođe je izražena “puna podrška” specijalnoj predstavnici predsedavajućeg OEBS-a, ambasadorki Hajdi Taljavini, a sve potpisnice Protokola i Memoranduma iz Minska pozivaju se da se što je prije moguće sastanu “kako bi dostigli praktičan napredak u punoj implementaciji dogovora iz Minska”.

Podržavajući sve napore koji se preduzimaju radi deeskalacije stanja, uključujući razgovore u okviru “Normandijskog formata”, zemlje-učesnice u Deklaraciji naglašavaju da “sve strane treba u potpunosti da poštuju i osiguraju zaštitu i bezbednost Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SMM) na terenu, i da u potpunosti sarađuju sa tom misijom”, navedno je u saopštenju OEBS-a, javlja Tanjug.

Dačić pozdravio deklaraciju

Predsjedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je deklaraciju koju su danas usvojili predstavnici 57 država članica OEBS-a na vanrednom zasjedanju Stalnog saveta u Beču, a koja poziva na neodložan prekid vatre u Ukrajini i punu primjenu dogovora iz Minska.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je pohvalio “promptnu reakciju Stalnog savjeta na stanje na terenu, koje se iz dana u dan pogoršava”.

“Deklaracija potvrđuje čvrsto uvjerenje svih 57 država članica da spirala nasilja i neprijateljstava na istoku Ukrajine ne može da bude riješena na bojnom polju, već samo za pregovaračkim stolom”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je pozvao sve strane da odmah “pristupe deeskaclaciji sukoba i sprovođenju potpunog prekida vatre” i rekao da ih ohrabruje da u potpunosti iskoriste sve mehanizme za rješavanje sukoba koje OEBS ima na raspolaganju.

Kako se navodi u saopštenju, države članice OEBS-a su u deklaraciji usvojenoj danas izrazile svoju “ozbiljnu zabrinutost vojnom eskalacijom do koje je posljednjih dana došlo u istočnoj Ukrajini” i pozvale sve strane na “neodložan prekid vatre i punu primenu Protokola iz Minska od 5. septembra 2014. godine i Memoranduma od 19. septembra 2014. godine”.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender