01. 08. 2021.
Putin amnestira 25.000 osoba

Putin amnestira 25.000 osoba

Putin: Razvićemo novo oružje, izgleda kao iz filma naučne fantastike

Putin je to rekao poslije obilaska strelišta kod Moskve na kome neki od primjeraka oružja koje je vidio “izgledaju kao da su stigli pravo iz filma naučne fantastike”, piše agencija AP.

Putin je rekao da plan za modernizaciju vojske treba da bude realističan i da se zasniva na sposobnosti privrede.

Privreda Rusije je u recesiji zbog zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini i zbog pada cijene nafte, koja je glavni izvoz njenog prihoda, dodaje agencija AP.

Ne navodeći nijednu zemlju, Putin je izjavio da Rusija može da odgovori na vojne prijetnje, a da ne troši koliko drugi na odbranu, dodavši da “možemo i treba da odgovorimo na taj izazov”.

Rusija ne prijeti nikome, rekao je Putin i dodao da sva sporna pitanja teži da riješi za pregovaračkim stolom, ističući istovremeno da će Rusija uspjeti da odgovori na izazove, ne uvlačeći se u trku u naoružanju, prenijele su ruske agencije.

“Nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u skupu trku u naoružanju, Rusija nikome ne prijeti i sva sporna pitanja teži da riješi za pregovaračkim stolom. Tako ćemo postupati i ubuduće, pridružavaćemo se upravo te politike”, rekao je Putin na sjednici Vojno-industrijske komisije.

“Vidimo kako druge države otvoreno iznose geopolitičke pretenzije, ne prezajući ni od otvorenog mješanja u unutrašnja pitanja nezavisnih država, pritom aktivno jačajući i modernizujući svoje vojne arsenale”, kazao je šef ruske države a prenosi TAS.

Prema Putinovim riječima, u takvim uslovima Rusija je dužna da osigura pouzdanu i garantovanu zaštitu svog suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nacionalnih interesa.

Predsjednik Rusije je dodao da “mnoge ili neke države sprovode drugačiju politiku – politiku nasilnog pritiska”, i to “uz pratnju priča o međunarodnom pravu i želji da se problemi rješavaju uz pomoć pregovora”.

Putin je citirao nekadašnjeg njemačkog kancelara Ota fon Bizmarka (1871-1890) i rekao da su “važni potencijali a ne namjere”.

“Vidimo da potencijali rastu”, kazao je on, dodajući da su izdvajanja Rusije i SAD i drugih zemalja za vojne potrebe “neuporedive”, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ta agencija navodi da su vojni rashodi zemalja NATO 2013. godine iznosili bilion dolara (od čega na SAD otpada skoro 600 milijardi), dok je ruski vojni budžet 68 milijardi dolara sa planiranim rastom do 98 milijardi do 2016. godine.

“Mi možemo i moramo da odgovorimo na taj izazov, pritom se ne uvlačeći u skupu trku u naoružanju”, rekao je Putin, dodajući da akcenat treba da bude na visokim tehnologijama.

“I dalje ćemo jačati naše oružane snage i vojnu organizaciju u cjelosti, činiti sve što je neophodno da bi naše Oružane snage bile moderne, mobilne i dobro opremljene, sposobne da izvršavaju glavni zadatak – neutralizovanje rizika i političkih pretnji, potencijalne bezbjednosne pretnje našoj zemlji”, kazao je ruski predsjednik, prenose agencije.

Putin je dodao da državni program naoružavanja do 2025. godine treba da uvaži makroekonomske pokazatelje i novu vojnu doktrinu usvojenu krajem prošle godine, u kojoj su navedene vojne prijetnje bezbjednosti Rusije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender