24. 09. 2021.
Tuča u nepalskom parlamentu: Letjele stolice i mikrofoni (VIDEO)

Tuča u nepalskom parlamentu: Letjele stolice i mikrofoni (VIDEO)

Tuča u nepalskom parlamentu: Letjele stolice i mikrofoni (VIDEO)

Napetosti u Nepalu rastu, pošto za dva dana ističe rok za usvajanje prvog posleratnog Ustava.

Ustavna skupština se tim povodom sastala, ali je predsjednik Subaš Nembang bio primoran da sjednicu prekine, poslije sukoba opozicije i poslanika vladajuće stranke.

Poslanik vladajuće Ujedinjene marksističko-lenjinističke stranke (UML) Radžan Bataraj izjavio je da su dvojica njegovih kolega pogođena mikrofonima koji su letjeli i okrivio maoiste za nasilje.

https://www.youtube.com/watch?v=wdkB8T1HiYc

Nekoliko sati pošto je parlament utonuo u haos, policija je uhapsila 50 demonstranata koji su palili autobuse i taksi vozila kao podršku nacionalnom štajku, koji su organizovali maoisti zbog poteza vlasti na finalizaciji Ustava.

Maoistička stranka pokušava da spriječi vladajuću koaliciju da svoje prijedloge izglasa u parlamentu bez prethodnog dogovora, prije roka koji ističe u četvrtak.

Maoisti smatraju da razgovori treba da se nastave do postizanja konačnog sporazuma – čak iako to znači propuštanje roka da se usvoji Ustav, oko koga su se dogovorile sve parlamentarne stranke.

Zbog današnjeg štrajka zatvorene su fabrike, radnje, škole i u prekidu je javni saobraćaj u ovoj himalajskoj državi, koja se devet godina nalazi u političkom vakuumu, od kako su maoisti okončali svoju višedecenijsku borbu.

Nekoliko ljudi je povrijeđeno u dva distrikta, kada su se ljutiti kupci pobunili zbog poziva na štrajk, saopštila je lokalna policija.

Vladajuće stranke i njihovi saveznici imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu neophodnu za donošenje Ustava bez podrške maoista.

Bivši pobunjenici su, međutim, upozorili na dodatne konflikte, ukoliko vladajuće partije ne uzmu stavove opozicije u obzir, prenosi Mondo.

U Nepalu su dva puta održavani izbori, i ta država je imala šest premijera, od kako je 2006. okončan građanski rat.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender