31. 10. 2020.
Vjerovanja za Svetog Jovana

Vjerovanja za Svetog Jovana

Vjerovanja za Svetog Jovana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hrišćanskom predanju, Jovan je rođen pola godine prije Isusa Hrista.

Prema Novom zavjetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, dugo nisu mogli imati djece i kada im se rodio sin, zavladala je velika radost. Svoje djetinstvo i ranu mladost Jovan je proveo u pobožnom domu svojih roditelja.

Jovan Krstitelj je vršio obredna kupanja na rijeci Jordan.

Jovan je jako poštovan u hrišćanskom svijetu. Jedna od najvećih hrišćanskih bazilika, ona u Damasku, je posvećena Jovanu Krstitelju.

Hrišćani proslavljaju Jovanove praznike nekoliko puta u godini.

Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bogojavljenja, crkva je od starine posvetila dan nakon Bogojavljenja spomenu njegovom.

On je bio takve moralne čistote da se prije mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnim čovjekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svijetu onoga koga je prorokovao.

Za ruku svetog Jovana priča se da je svake godine na dan svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Za ovaj praznik se vjeruje još jedno vjerovanje.

U ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu. Ovo je samo djelić narodnog vjerovanja u moć zametka života i njegovu duhovnu vezu sa Bogom, Hristom i Svetim Jovanom.

Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava kod Srba – po broju svečara, nalazi se na četvrtom mjestu.

(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender