24. 09. 2021.
Pješake na mostu u Česmi trese struja

Pješake na mostu u Česmi trese struja

Pješake na mostu u Česmi trese struja

“Postoji mogućnost da to bude i nešto malo opasnije. Nemojmo da budemo samo na tome da kažemo, trese struja, pa ništa. Neka dođu stručnjaci, pa neka vide šta se dešava sa strujom”, kaže Mile Petrušić predsjednik Eko Ušća.

Osim miještana, glavobolje zbog Žutog mosta imaju i vozači gradskog autobusa. Oni svakodnevno bilježe kašnjenja kada voze na relaciji Česma – centar grada.

“Od maja ovako se radi. To je prosto nemoguće. Kasnimo, ne može se stizati, a i djeca ova kada je ružno vrijme, kada je snijeg kasne. Ma katastrofa”, kaže Radovan Perić vozač autobusa.

Žuti most barem postoji. Kako tako ljudi mogu sa jedne obale Vrbanje na drugu. Tamo gdje je nekada bio viseći most kod Vitaminke, obale više ništa ne spaja. Isti slučaj je i u banjalučkom naselju Priječani gdje je proljetna bujica odnijela pješački most. Oko 600 stanovnika, koliko broji ovo naselje, sada do ambumante trebaju ići nekoliko kilometara, do poplava bilo je dovoljno samo da pređu most.

“Ne može se to spomenuti, koliko je to važno. Koliko bi to materijalno značilo ovom stanovništvu koje sada mora platiti gorivo da ide okolo da obavi neki posao. Zaobilazimo u jednom pravcu 10, kako idemo preko Trna, a ovamo preko Trapisat jedno 12 kilometara”, priča Simo Tešić iz Priječana.

U naselju Krmine sasvim druga slika. Miještani više ne moraju slagati daske preko porušenog mosta kako bi prešli sa jedne obale na drugu. Kažu, od kada je most renoviran, prelazak preko rijeke postao je siguran.

“Za vrijeme poplave on je bio skroz na sredini. Bio je smotan skroz. Tako su miještani stavljali neke daske, prelazili, služili se sa tim dok nadležni nisu došli i popravili”, kaže Gordana Popadić iz Krmina.

Kada će biti sanirani mostovi u Česmi i Priječanima iz Gradske uprave danas nismo uspjeli da saznamo. Svi koji mogu da pričaju na ovu temu nisu bili dostupni. Misli miještana Česme i Priječana pored mosta okupira i činjenica da bi usljed većih kiša i nasipi mogli da popuste.


(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender