25. 07. 2021.
Medvjed uništio pčelinjak u Poniru

Medvjed uništio pčelinjak u Poniru

Blaga zima im prekinula san: Medvjedi šetaju oko Banjaluke

U lovačkom udruženju “Zmijanje” iz Banjaluke smatraju da je neprirodno da medvjedi u ovom periodu budu aktivni i da to pokazuje da im je poremećen bioritam.

Ovih dana evidentirana je šteta koju su pričinili medvjedi u naseljima Debeljaci i Ponir, a bilo je sličnih situacija i u Bočcu i Bastasima. Blaga zima i klimatske promjene dovele su do nestašice hrane i voća u šumama, pa se zbog toga spuštaju u naseljena mjesta – rekao je Darko Jovanić iz udruženja “Zmijanje”.

Zvijeri za sada još nisu ugrozile ljudske živote, ali je bilo napada na stoku, naročito na ovce i konje.

U Debeljacima koji se nalaze pet kilometara od centra Banjaluke medvjed je nedavno ubio konja. Stoku treba držati što dalje od dometa divljači i treba voditi računa gdje se odlaže smeće i uginule životinje, jer to privlači posjete divljači – kazao je Jovanić.

Prema njegovim riječima, lovačka udruženja evidentiraju štetu počinjenu domaćinstvima, a nadoknađuje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Provjeravamo da li je riječ o jednom medvjedu koji se u posljednja dva mjeseca pojavljuje nadomak kuća u naselju Debeljaci. Ako se bude ponovo pojavljivao i činio štetu zatražićemo dozvolu za vanredan odstrel. Na tom području, po našoj evidenciji, ima 12 medvjeda, a mi imamo mogućnost za dva odstrela – rekao je Jovanić.

Magistar iz oblasti lovstva i viši asistent na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Goran Zubić potvrdio je da se posljednjih godina drastično povećava šteta koju pričinjavaju medvjedi, ali da je ona najveća u periodu kasne jeseni.

Medvjed je po svojoj biologiji zimski spavač koji u fazi hibernacije provodi zimsko vrijeme u polusnu. Ipak, kada su laganije zime ne mora značiti da oni idu u skloništa, posebno mladi koji su se tek odvojili od majki. Oni ne uspijevaju da nađu adekvatan brlog pa lutaju tokom čitave zime u potrazi za hranom – kazao je Zubić.

On je naglasio da u nižim staništima medvjedi rjeđe spavaju zimskim snom za razliku od planinskih područja gdje je oštrija klima pa masovno utonu u zimski san.

Svi koji upravljaju lovištima treba da preduzmu adekvatne mjere propisane zakonom o lovstvu i da organizuju hranilišta medvjeda u udaljenim dijelovima, kako ne bi silazili među stanovnike – poručio je Zubić.

Kotor Varoš

U opštini Kotor Varoš u prošloj godini podneseno je 30 zahtjeva poljoprivredno-savjetodavnoj službi za procjenu štete koju su pričinili medvjedi na usjevima, stoci i pčelinjacima. Procjenjuje se da je šteta iznosila 26.000 KM, što je više nego ukupna u posljednjih pet godina.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender