29. 10. 2020.
Institut za javno zdravstvo aktivirao broj za informacije

Institut za javno zdravstvo aktivirao broj za informacije

Epidemija malih boginja u 13 opština Srpske: 1.876 oboljelih osoba

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu LJubica Јandrić rekla je da su oboljeli registrovani u 32 opštine, a najveći broj registrovan je na području koje pokriva grad Bijeljina, te u opštini Bileća.

Јandrićeva je rekla da su epidemije prijavljene u opštinama Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, Srebrenica i Foča, te na području koje pokrivaju gradovi Doboj, Bijeljina, Banjaluka i Trebinje.

“Epidemije su prijavljene na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, laboratorijskih nalaza i mikrobiološke dijagnostike. Od početka epidemije, ukupno je uzet 71 uzorak na serološku dijagnostiku na morbile od kojih je 46 pozitivno”, navela je Јandrićeva.

Najveći broj oboljelih – 667 su osobe dobi od 20 do 29 godina, 394 su u dobi od 15 do 19 godina, 281 je dobi od 30 do 39 godina, a 279 su đeca od šest do 14 godina.

“Analizom podataka o vakcinalnom statusu oboljelih, 46 odsto su nevakcinisane osobe, 34 odsto su osobe koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu, 12 odsto je nepotpuno vakcinisano, a osam odsto je imalo uredan vakcinalni satus”, ističe Јandrićeva.

Prema njenim riječima, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su registrovani oboljeli, preduzele su potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje širenja epidemije ove bolesti, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender