25. 07. 2021.
Godišnjica smrti patrijarha Pavla

Godišnjica smrti patrijarha Pavla

Galerija ANURS: Izložba zaostavštine patrijarha Pavla

Izložba je podijeljena u tri cjeline, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima, navodi se se u saopštenju Republičkog sekretarijata za vjere. katalog 

Nazvana po patrijarhovoj knjizi “Svedočim, samo…”, izložba kroz fotografije i predmete koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio najbolje svjedoči i prikazuje njegovu ličnost.

Pored ostalog, biće izloženi šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, malo poznate fotografije, knjige…

Biće izloženo i ordenje dobijeno od Republike Srbije, Republike Srpske, Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, kao i njemu dragi pokloni od poglavara drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, te i panagija, naprsni krst i prikaz rođenja Gospoda Isusa Hristosa dar Jerusalimske patrijaršije, kao i mnogi drugi darovi.

Poseban dio izložbe su misli, poruke i zabilješke pisane patrijarhovom rukom, prepoznatljivim zelenim mastilom.

Tu su poruke koje je slao narodu Republike Srpske i BiH u više od 20 svojih pastirskih posjeta ovim prostorima.

O svjetovnom životu Gojka Stojčevića najbolje govore fotografije, od prve iz 1924. godine u školi u Kućancima, do onih sa školskim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisanim dok 1946. nije obukao monašku rizu u manastiru Blagoveštenje.

Izloženi predmeti dio su zaostavštine patrijarha Pavla koja se nalazi u manastiru u Rakovici kod Beograda.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 96. godini, a sahranjen je u porti manastira Rakovica. Na opelu i sahrani ispratilo ga je oko 600.000 ljudi.

Povodom stotinu godina od rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla, izložba je bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, odakle stiže u Banjaluku zahvaljujući inicijativi Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender