Vlada uplatila sredstva lokalnim zajednicama

Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Neprimjerena i netačna Salkićeva izjava

Iz Ministarstva ocjenjuju da je neprimjerena i netačna izjava potpredsjednika Srpske Ramiza Salkića da se u Srpskoj nad onima koji nisu Srbi “provodi aparthejd u obrazovnom sistemu” i da vlasti Srpske krše osnovna ljudska prava.

U saopštenju se ističe i da Vlada Srpske finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, među kojima je 2.460 udžbenika za školsku 2014/15. za učenike bošnjačke nacionalnosti, koje Republika Srpska plaća federalnim izdavačkim kućama.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske finansira prevoz svih učenika u Srpskoj, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost.

U Srpskoj 261 prosvjetni radnik predaje bošnjačku nacionalnu grupu predmeta.

“Podsjećamo Salkića da je Privremenim sporazumom o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika definisano da se nacionalna grupa predmeta, maternji jezik, istorija, geografija i poznavanje prirode i društva izučava u skladu sa nacionalnim sastavom učenika u školama u kojima u odjeljenju ima najmanje 18 učenika druge nacionalnosti”, navodi se u saopštenju i dodaje da se u Srpskoj Privremeni sporazum poštuje.

Ministarstvo navodi da je, u skladu sa odredbama tog sporazuma, Odbor za koordinaciju provođenja Privremenog sporazuma izradio kriterijume za nazive i simbole škola.

“Jedino je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske Pravilnikom o kriterijumima za nazive i simbole škola i organizaciji školskih manifestacija propisalo koji su nazivi škola prihvatljivi i koji se školski simboli mogu nalaziti u školskim prostorijama”, istaknuto je u saopštenju.

Salkić je juče saopštio da se “posljednjih godina nad ne-Srbima u bh entitetu Republika Srpska provodi pravi aparthejd u obrazovnom sistemu”, kao i da vlasti Republike Srpske uporno istrajavaju na kršenju osnovnih ljudskih prava, prenijele su agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender