29. 10. 2020.
Partizan bez stranaca poslije devet godina

Partizan bez stranaca poslije devet godina

Partizan bez stranaca poslije devet godina

TOKOM šestogodišnje dominacije Partizana na domaćoj sceni značajan pečat na niz koji će teško biti nadmašen u bliskoj budućnosti ostavili su fudbaleri iz inostranstva.

Sada, na početku 2015, Partizan je došao u situaciju koja djeluje čak i pomalo apsurdno za ovdašnje fudbalske prilike – vrlo lako bi moglo da se dogodi da u nastavak sezone uđe bez ijednog “klasičnog” stranca (ako se ne računaju igrači sa pasošem neke od bivših jugoslovenskih republika).

Odlaskom Ismaila Fofane na pozajmicu u redove kineskog drugoligaša razgovor na stranom jeziku i improvizacija “rukama i nogama” više nije na snazi u svlačionici Partizana.

Interesantno je da je od trenutka kada je Fofana napustio Humsku klub prvi put poslije devet godina ostao bez ijednog fudbalera izvan regiona na platnom spisku. A, bilo ih je u posljednjih desetak godina svakojakih, od onih koji su nosili tim na plećima, do onih koje su iznosili iz kafana i kockarnica. Ovo je prilika da se podsjetimo u koje su se sve strance uzdali posljednjih godina u Humskoj.

Moda angažovanja stranaca zaživjela je u Humskoj sredinom prošle decenije. Prvi jači “nalet” asova iz uvoza predstavljao je pun pogodak kakav vjerovatno ni tadašnji sportski direktor Ivan Tomić nije mogao da sanja ovjeravajući saradnju sa Žukom, Moreirom i Dijarom. Sva trojica su ne samo opravdali očekivanja već su gurali “valjak” u pravom smjeru kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni. Uz to Brazilac, Senegalac i omaleni virtuoz iz Gvineje Bisao ekspresno su ušli u srca najvatrenijih navijača.

Već sljedeća sezona 2008/2009. pokazala je da dobar “ino ulov” ne smije da se doživljava kao rutina, pošto je naredna “serija iz uvoza” bila sve samo ne ono što se očekivalo od kluba renomea Partizana. Vašington, Kamel Zajem i Aleksis Ngambi nisu zajedno pružili kao neko iz gore pomenutog trojca na prijateljskom meču, pa ne čudi zašto su brzo vidjeli izlazna vrata kluba.

Naredna godina je donijela samo jedan potpis stranca, i to kakav – stigao je Kleo. Sjajni Brazilac je prosto eksplodirao u ljeto 2010. kada je praktično sam doneo klubu drugo učešće u grupnoj fazi Lige šampiona. Tome je pridodao i seriju golova na domaćoj sceni, pa ne čudi što su ga “grobari” ispratili u Kinu sa jasno izraženom zebnjom – kako nadoknaditi odlazak Brazilca? Tog ljeta sjajnom partijom u dresu Helsinkija protiv Partizana sam je sebe kupio Mohamed Kamara, koji je takođe ostavio snažan pečat na produžetak niza osvojenih titula.

U vrijedne akvizicije svakako valja svrstati i Princa Tejga, čija se šestomesečna pozajmica iz Hofenhajma na najbolji način isplatila u derbijima protiv Crvene zvezde.

Od tada pa do danas ljudi zaduženi za sportski sektor u Humskoj, slobodno se može reći nisu pogriješili samo u jednoj procjeni – dovođenjem Ivana Ivanova. Za razliku od njega, Mohamed Zabija, Eliomar Silva, Manga, Eduardo, Anderson Markeš i Erik Đemba-Đemba sigurno ni sami ne mogu da kažu šta su konkretno tražili i radili tokom boravka u Partizanu.

Sve u svemu, stranci su za naše klubove, pa i za one najveće uvijek lutrija, najviše zbog činjenice da skauting službe funkcionišu daleko ispod nivoa ozbiljnih evropskih klubova. Partizan je očigledno ove zime odlučio da preskoči tu lutriju i da se okrene provjerenim domaćim kadrovima, pišu Novosti.

SVI STRANCI POSLEDNjIH GODINA

2006/2007.
Pjer Boja
Nikolas Asprogenis
Obiora Odita
Aco Stojkov (Inter)
Asen Nikolov (Turan)

2007/2008.
Moreira (Aveš)
Žuka (Botafogo)
Lamin Dijara (Beira Mar)
Vitor Ugo (Sport)
Ednilson (OFI)

2008/2009.
Žuka
Almani Moreira
Lamin Dijara
Danijel Marčeta (Triglav)
Vašington (Makedonija)
Kamil Zajem (Esperanca)
Aleksis Ngambi (Monpelje)

2009/2010.
Almani Moreira
Lamin Dijara
Vašington
Kleo (Crvena zvezda)

2010/2011.
Kleo
Almani Moreira
Pjer Boja (Grenobl)
Princ Tejgo (Hofenhajm)
Dominik Adija (Milan)
Džozef Kizito (Vojvodina)
Mohamed Kamara (Helsinki)

2011/2012.
Mohamed Kamara
Lamin Dijara (Al Šabab)
Eduardo (Sao Kaetano)
Anderson Markeš (Sao Kaetano)
David Manga (Minhen 1860)
Ivan Ivanov (Alanija)

2012/2013.
Mohamed Kamara
Ivan Ivanov
Mohamed Zabija (Al Arabi)
Eliomar Silva (Javor)

2013/2014.
Ismail Fofana (Širak)
Erik Đemba-Đemba (Hapoel Tel Aviv)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender