24. 09. 2021.
Radeta: Netačne informacije o bolesti Šešelja

Radeta: Netačne informacije o bolesti Šešelja

Tužilaštvo traži da se Šešelj vrati u Hag

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je prošle sedmice sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Žanom-Klodom Antonetijem, odbilo prvi zahtjev da se Šešelj vrati u pritvor.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ponovio je tvrdnju iz prvog zahtjeva da je Šešelj svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji “potkopao duh” odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, “iz humanitarnih razloga” donijelo vijeće, javljaju beogradski mediji.

Šešelj je, kako je naglasio Bramerc, “izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal” i “zaprijetio ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom”.

Bramerc je naveo i da je Šešelj davao izjave koje stavljaju pod znak pitanja ocjenu o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja.

Bramerc je naveo da Tužilaštvo zahtijeva da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju, nalože da se Šešelj vrati u Hag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstvenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Odluku o tim zahtjevima tužioca Bramerca donijeće žalbeno vijeće Tribunala, a ne prvostepeno vijeće sudije Antonetija, prenijele su agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender