03. 08. 2021.
U Banjaluci osnovano Udruženje pjevača operske muzike “Figaro”

U Banjaluci osnovano Udruženje pjevača operske muzike “Figaro”

U Banjaluci osnovano Udruženje pjevača operske muzike “Figaro”

“Ideja za osnivanje ‘Figara’ rodila se u maju 2014. godine kod nekoliko entuzijasta, muzičara, solo pjevača i pijanista, s osnovnim ciljem da kroz promociju operske umjetnosti, a to je što veći broj koncerata, za početak, stvara temelj budućoj operskoj sceni u Banjoj Luci, odnosno RS”, kaže za Klix.ba Albina Smajlović.

“Figaro”, dodaje ona, planira koncert 11. februara u Banskom dvoru, kojim će i formalno početi svoj rad. Tokom godine, kaže Smajlović, planiraju nekoliko koncerata i u drugim mjestima u RS i BiH, gdje će se predstavljati i kao grupa, ali i pojedinačno.

“Osim koncertnog djelovanja, plan nam je da organizujemo i majstorske radionice sa već afirmisanim operskim umjetnicima i učiteljima vokalne tehnike, jer rad na instrumentu, u ovom slučaju glasu i interpretaciji, predstavlja našu dužnost, kako prema publici, tako i prema samima sebi. Godinu bismo voljeli zaokružiti operskom predstavom, ali nam za ostvarenje ove ideje nije dovoljan samo lični entuzijazam i spremljene uloge, već mnogo više, s akcentom na stavki novac”, ističe Albina.

Uprkos tome što su u Banjoj Luci proteklih godina osnivana slična udruženja, od kojih neka i danas traju, dok se većina njih ugasila, članovi “Figara” vjeruju da će ovo Udruženje opstati i napredovati.

“Svjesni smo da nam predstoji veliki rad da bismo ostvarivali postavljene zadatke i ciljeve i da ćemo većinu toga morati sami, jer oni koji vode ovu državu nemaju mnogo sluha za bilo koju vrstu umjetnosti, a pogotovo opersku, što ne stvara samo probleme ljudima koji bi se istom bavili, već cjelokupnom stanovništvu imajući u vidu da je kultura jedan od najvažnijih segmenata koje jedno društvo čine ozbiljnim i kvalitetnim.

Jasno nam je da nismo jedini koji se ne bave onime za šta su se školovali, već se dovijaju da bi osigurali egzistenciju i da je put većine uglavnom posut trnjem, mi smo ipak odlučili da se izborimo i za pokoju laticu”, priča Albina Smajlović.

Neku pomoć su, kaže, već dobili: savjete iskusnijih kolega, među kojima najviše ističu dirigenticu Branku Radošević Mitrović, ali i pomoć kompanije Aura osiguranje Banja Luka, koja će im finansijski osigurati uslove za održavanje prvog koncerta.

“Bilo bi nezahvalno reći da to nije dovoljno, ali za nastavak ovog donkihotovskog poteza trebaće nam još više podrške, od institucija zaduženih za kulturu, ministarstava, pojedinaca koji bi voljeli da se bave mecenstvom, medijske podrške, a isto tako i ličnih ‘energetskih resursa’, jer mi smo ti koji ne smijemo odustati ni u jednom trenutku, ma kakve bile prepreke. Možda zvuči pomalo fanatično, ali bez ulaganja i požrtvovanja nećemo daleko dospjeti”, smatra Albina.

Iako Udruženje sada ima devet članova, to ne znači da su vrata “Figara” zatvorena i za ostale pjevače i muzičare. U zavisnosti od projekata, “Figaru” će bez sumnje svaka vrsta pomoći dobro doći.

“Saradnja sa sličnim udruženjima i ustanovama još uvijek nije uspostavljena. Mislim da je rano za to, jer smo još uvijek u nastanku. Naravno da je saradnja nešto što je neizostavno, posebno ona s Narodnim pozorištem RS, Banjalučkom filharmonijom i svima onima koji trebaju učestvovati u stvaranju operske scene i mogu pomoći”, kaže za kraj Albina Smajlović.

.
(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender