Uskoro novo pojeftinjenje goriva u Srpskoj

Uskoro novo pojeftinjenje goriva u Srpskoj

Uskoro novo pojeftinjenje goriva u Srpskoj

“Za očekivati je da će cijene nafte u RS nastaviti padati i u narednom periodu jer je takvo stanje na svjetskom tržištu. Benzinske pumpe će uskladiti cijene sa rafinerijama. Pratićemo kretanje cijena nafte. Trenutne cijene nafte u RS-u su trenutno u prosjeku oko 1,70 KM. Ipak, u narednom periodu očekujemo trend blagog pada cijena nafte”, potvrdio je Škiljević za Anadoliju.

Objasnio je da, uprkos činjenici da cijenu nafte diktiraju rafinerije i fiksna akciza, odnosno državni namet, cijene nafte mogu nesmetano dodatno padati u RS.

“Cijene nafte isto tako diktira i samo tržište, tako da ne postoji sada neka minimalna cijena nafte koja određuje koliko cijena nafte može padati”, naglasio je Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidenciju promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za AA je izjavila da postoji mogućnost da cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno padaju u narednom periodu.

“Od petka prošle sedmice smo imali zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak. Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 KM. Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to zavisi od distributera i od njihove reakcije na dešavanja na globalnom tržištu”, kazala je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 evra. Prema tome, cijene nafte su u BiH za dva mjeseca pale od 50 do 60 feninga. Nakon pojeftinjenja tokom prethodnih nekoliko mjeseci, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 40 KM, javlja Mondo.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender